Време е за ваксинация срещу грип

VaksinaГрипът е сериозно инфекциозно заболяване, причиняващо се от вируси. Протича с висока температура, главоболие, силни мускулни болки, възпаление на дихателните пътища и се разпространява периодично много бързо, във вид на епидемия.
Имунизацията е основно средство за предпазване от грип. Чрез ваксинацията в организма се въвеждат само необходимите частици от грипния вирус, които позволяват създаването на специфична имунологична памет и изграждане на противогрипни антитела. При попадане на грипен вирус в организма имунната система вече е готова за действие – унищожава вируса и предпазва човека. Поради високата изменчивост на грипния вирус противогрипната ваксина трябва да се поставя всяка година.
Октомври и началото на ноември са най-подходящи за поставяне на противогрипна ваксина поради две причини: организмът има достатъчно време да изгради имунитет и хората са все още здрави, което е задължително условие за ваксинация.
Имунитетът срещу грипа се изгражда за около 20 дни, а трае цяла година, като най-силен е през първите 6 месеца от поставяне на ваксината.
Особено препоръчително е ваксинирането на хората на възраст над 65 години, на децата, както и на възрастните с хронични заболявания: бронхит, астма, хипертония, сърдечна недостатъчност, бъбречни заболявания, диабет и др.
Ваксинирането се препоръчва особено и за хора с рискови професии – работещите в системата на здравеопазването, в държавните и социалните служби и др.
След закупуване ваксината трябва да се съхранявана в хладилник с температура от + 2 до + 8 градуса. Самата ваксина се поставя мускулно на ръката, най-добре – в кабинета на личния лекар.
Ваксината не се препоръчва при хора с данни за алергия към яйчен белтък, при остро заболяване, както и при кърмачета под 6-месечна възраст.
Ваксините намаляват значително и тежките усложнения след боледуване.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*