Връчиха „Захарий Зограф” на Анета Дръгушану

Анета Дръгушану

Проливният дъжд в петък не попречи залите на Художествената галерия да се изпълнят с почитатели на изобразителното изкуство, дошли да присъстват на връчването на традиционната награда „Захарий Зограф” на художничката Анета Дръгушану. Сред множеството бяха и гости от София и от други градове, пристигнали специално за церемонията.
„В нашия град названието „зограф“ не значи само художник. То е и знак за духовна мярка, за общо културно ниво, за идентичност. Запазената традиция, съхранена повече от 40 години, ни дава основание да се гордеем, че не само в миналото, но и днес Самоков е свързал името си с българското изобразително изкуство”, изтъкна в словото си кметът Владимир Георгиев. Той поздрави новата носителка на наградата и й пожела да остане завинаги свързана със Самоков.
Анета Драгушану е родена в Румъния и е завършила Художествената академия в Букурещ, но отдавна живее и твори в нашата страна. Има много самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Нейна изложба бе експонирана и в залите на Художествената галерия специално за събитието.
От името на журито, на което е председател, говори акад. Светлин Русев, който е и първият носител в началото на 70-те години на миналия век на наградата „Захарий Зограф”. Той посочи, че признанието към Анета Дръгушану е за цялостното й творчество и изрази становище, че художничката е един от най-самобитните автори с изявена творческа последователност и с подчертана индивидуалност.

Анета Дръгушану, Силвия Стойчева и Светлин Русев

Кметът Георгиев връчи на художничката специално изработена статуетка и премия от 3000 лв. Председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева пък зарадва лауреатката със златния почетен знак на Самоков и грамота.
Анета Дръгушану благодари на всички присъстващи, на журито за оценката и на Общината за благородната инициатива и за поддържането на традицията. Художничката изтъкна задоволството си от безупречната организация на церемонията и от професионалното подреждане на изложбата.
Председателката на Постоянната комисия по култура при Общинския съвет Гиргина Рангочева прочете поздравителен адрес от името на народната представителка Ирена Коцева. Поздравителен адрес прочете и председателят на Съюза на българските художници Любен Генов.
Вълнуващ момент от церемонията бе и връчването на наградите „Зографче”, които за втора година зарадваха даровитите най-малки художници. Първи места в отделните възрастови групи са заслужили Ния Нинова от Етрополе, Селин Фикредова от Търговище и Преслава Симеонова от София, специалната награда е за Георги Алексиев от Самоков, а наградата на СБХ – за Антоан Калоянов от Търговище /имената на всички призьори „Приятел” помести в бр. 34 от 16 май т. г./. Отличията на малките творци връчиха Вл. Георгиев и С. Стойчева.
След церемонията бяха поднесени цветя на паметника на Захарий Зограф, а после всички бяха поканени от името на кмета на коктейл в Мадаровата къща.

Евгения Попова

Георги Алексиев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*