Всички села с над 100 жители ще избират кметове

С промяна в избирателния закон бе въведено правилото всички населени места с повече от 100 жители да избират своите кметове. Досега подобно право имаха само гласоподавателите в селата с население над 350 жители.
Нововъведението означава, че в 23 от общо 24 села в нашата община населението ще гласува за управници на своите селища, включително в 11 от 12-те села, където досега се назначаваха наместници – Ярлово, Поповяне, Алино, Клисура, Рельово, Долни Окол, Горни Окол, Маджаре, Злокучане, Шипочан и Гуцал.
Единствено в Ново село /което е под 100 жители/ ще бъде назначен след новите избори кметски наместник.
Местните избори трябва да бъдат произведени през есента. Изтече вече срокът за регистрация на населението по настоящ адрес, което дава право на пълнолетните да участват във вота наесен.
Междувременно се наблюдава значително увеличение на новорегистрирани жители в някои села в района. Например жителите на Ковачевци са нараснали със 192 души при положение, че на миналия вот – през 2011 г., всички гласоподаватели в селото са били 380.
Доста новорегистрирани жители има и в други села в общината. В Алино с подновена адресна регистрация са 54 души, в Долни Окол – 52, в Клисура – 49, в Драгушиново – 42, в Марица и Шипочан – по 40, в Поповяне – 30, в Доспей – 25 и др.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*