Входът на града ни може да стане още по-красив

През повечето време от моя дългогодишен, 43-годишен трудов стаж, всеки ден – в продължение на 35 години, минавах през центъра на града ни до комбинат „Рилски лен” /където работех/, по Долния мост и покрай Горското стопанство.
По същия този път всеки ден минаваха и стотиците и хиляди работещи в индустриалната зона на Самоков – освен в „Рилски лен” още в „Слатина” /фабрика „Борис Хаджисотиров”/, завод „Владо Георгиев” /сега фирма „Пластимо”/, Стройрайона, завод „Асен Терзийски” и др.
В разговор с бивши колеги често си спомняме за тези изминали години и десетилетия. Споменаваме с добро бившия директор на Горското стопанство инж. Георги Стоев, носител на званието „Герой на социалистическия труд”, под чието вещо ръководство бе залесена „чашката” на яз. „Искър” и се предотвратиха ерозията и затлачването на най-големия изкуствен водоем в страната ни.
По времето на Стоев в предния /южния/ двор на стопанството сред дърветата припкаха зайчета и красиви сърнички. Това бе един малък зоокът, напомнящ, че тук работят горски служители, пазители на природата!
Сега обаче този кът е в плачевно състояние. Предният и задният двор на стопанството приличат на горски склад далеч от гората, но близо до погледите на гражданите. Повече от десет години това място се използва и за съхраняване на моторни превозни средства, каруци и стотици кубика дървен материал, конфискувани от злосторници по горите. Материалът – трупи и мертеци, може да се използва и за огрев, а ако качеството му позволява, и за други цели.
Оттук започва „Бялата порта на Рила” с новото, добре оформено кръгово кръстовище и обновените сгради на училище „Неофит Рилски” и на Гимназията по туризъм в съседство. Но за да стане тази входна част на града ни още по-красива предлагам да се възстанови някогашният зоокът в двора на Горското, като мястото преди това, разбира се, се почисти и обнови. Това становище застъпиха в разговор с мен и други жители на града ни.

Димитър Михайлов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*