Възпитаниците на Иван Шуманов показаха чудеса в картини на изложба в Сарафската къща

Много се радвам, когато млад човек е толкова всеотдаен към това, което върши. Такъв работохолик е Иван Шуманов. Студент е, но не оставя и преподавателската си дейност в школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” към читалище „Младост”. Тук идват деца и младежи, за да се научат под неговото вещо ръководство да боравят с четките и боите и да оставят върху белите листове своите красиви светове.
Всяка година школата урежда изложби. Дори и в Босилеград, Сърбия, има стенописи на младите творци, а в Самоков почти всяко училище се радва на техни творения.
Последната изложба на школата за тази година бе открита в Сарафската къща на 28 октомври. Изцяло в духа на анимацията тук оживяха измислени от децата – оригинални и авторски, фантазни образи във формат 100/70 см. На изложбата бяха представени и живописни творби от летния творчески период на школата, сред които и икони. Чрез мултимедия присъстващите се запознаха и със самото създаване на картините и стенописите.
Датата 28 октомври не бе избрана случайно – на този ден през далечната 1892 г. в Париж е показано за първи път от художника-изобретател Емил Райно невиждано до тогава зрелище – оптически театър с движещи се картини. Това се смята за начало и на рисуваното кино. И понеже Шуманов и неговите възпитаници създават в своите картини образи на анимационни и филмови герои денят бе особено подходящ за тяхното представяне.
В изложбата участваха 11 млади художници – Алиса Георгиева, Боби Генов, Велислава Вълева, Габи Христова, Денис Данев, Зари Недялкова, Иван Иванов, Карина Стоименова, Мариела Благоева, Радостина Генова и Яна Йовева. Малките творци получиха награди, осигурени от Общината и самоковския Ротари клуб.
По-късно участниците в школата се впуснаха на двора в ново предизвикателство – оцветяване на масивен двуметров стиропорен блок, осигурен от фирма „Пластимо”, на живо – пред погледите на присъстващите. За одухотворената атмосфера допринесоха и братовчедките Марина и Маргарита Бочеви, изпълнили акапелно „Полегнала е Тодора”. Певческите си умения демонстрираха и Натали Николова и Кристиян Трифонов. Изпод четките на младите творци на стиропорния блок се появи огряно от слънцето маслинено дърво, приютило край снагата си, на зелената трева, тъмнокоса девойка и снажен момък с китка в ръка.
Всички се чукнаха с чаша вино за здраве и пожелаха нови успехи на участниците в школата и нейния ръководител. Иван Шуманов пък благодари на Общината, на Людмила Бързанова и Стефан Докузов от Ротари клуб, на изпълнителният директор на „Пластимо” инж. Силвия Несторова и на домакина на изявата Марияна Лобутова, уредничка на Сарафската къща.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*