Възрожденски отблясък през 21 век

Отклик

Изключително приятна изненада бе концертът на вокално-инструменталният състав „Лунни лъчи” при читалище-паметник „Отец Паисий”, с който на 14 юни бе почетена 100-годишнината от рождението на Асен Попвасилев.
Пълният салон изгледа и изслуша с внимание филма и словата за нашия даровит съгражданин, наслади се на десетки чудни мелодии в изпълнение на състава и на млади последователи.
В това наше днешно особено време не само на материална, но преди всичко на духовна нищета, подобно начинание заслужава искрени адмирации. За идеята и за осъществяването й. За проявената благодарност и признание към делото и паметта на един заслужил човек.
По стечение на обстоятелствата имах възможност да общувам преди години отвреме-навреме с бай Асен. Винаги са ми правели впечатление не само способностите му на талантлив музикант, но и неговите качества на организатор, ролята му на истински възпитател на млади души. На млади хора, които не само обичат музиката, но и умеят да ценят красивото в живота, във всекидневието. Богатата култура, чувството за хумор и уважителното отношение към човека у бай Асен бяха пословични. У него имаше нещо възрожденско, нещо непривично за жестокото ни време.
„Няма като че ли вече такива хора”, сподели дългогодишен колега на Попвасилев. Негова ученичка пък довери, че годините, през които е свирела в мандолинния оркестър на бай Асен, са може би най-хубавите в живота й…
След концерта видях хора със сълзи на умиление в очите.
Трогателно бе това оптимистично възпоменание за бай Асен. Колко хубаво е да знаеш, че не си живял напразно. Морален дълг на днешните самоковци е да предадат на своите следовници поне частица от оня духовен кипеж, ентусиазъм, чистота, всеотдайност и удивителна скромност, характерни за личността и дейността на Асен Попвасилев и на плеяда други самоковски радетели на културата, които никога не трябва да забравяме.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*