Възстановиха читалищното дело в Продановци

Елица Лобутова

До скоро Продановци бе единственото село в общината, което нямаше читалище. Млади ентусиасти обаче се нагърбиха с нелеката задача да възродят читалищното дело в селото и с целенасочени усилия и малко помощ промениха нерадостната картинка. Така, вече официално, на бял свят се появи НЧ „Възраждане-2016” – колко подходящо е само името му…
„Селото ни е оживено – има и много млади хора, а досега нямахме читалище. И преди съм мислила по тази тема, но като че ли сега идеята узря и се реализира, а инициативата за учредяване на читалище получи много силна и безрезервна подкрепа”, сподели секретарят на читалището Елица Лобутова.
Тя добави, че се усеща активност и инициативност на местната управа и това също въздейства положително. За председател на читалището е избран Ангел Валявичарски /оборудвал фитнес зала в центъра на селото/. Културното средище вече си има и 7-членно настоятелство, и 3-членна проверителна комисия.
„Началото е трудно от финансова гледна точка, защото разчитаме само на дарения и членски внос, но това не ни отчайва”, заяви Ел. Лобутова. Читалището вече си има танцов състав. Всъщност той е сформиран още през миналата година, но сега влиза под шапката на новоучреденото читалище. Ръководителка на състава е опитната Теменужка Ковачка, хореограф и на доспейската група. Дебютната изява на чаровните дами от новия състав бе на събора на селото за Петровден.
„Имаме амбиции да сформираме и певчески състав, да организираме курсове по английски и рисуване, за да имат възможности за развитие младите продановчани. Надявам се в най-скоро време да възстановим и библиотеката, чийто книжен фонд е запазен. Всяка обществена инициатива има нужда от подкрепа и в този смисъл ние, като новосъздадено читалище, ще търсим подкрепа за реализиране на идеите си и от кмета на Продановци Емилия Драганова, и от ръководството на Община Самоков и гл. експерт „Култура” Пепа Георгиева. Ще търсим също нови и нови партньорства”, разкри плановете на ръководството Елица Лобутова и допълни, че желаещите могат да се учат и на дърворезба от майсторите в селото.
„Читалищната дейност е с широк спектър, но всичко зависи все пак и от финансовите възможности”, обобщава младата дама.
Следващото участие на танцовия състав пък ще бъде на 28 август, неделя – на събора на параклиса „Успение на пресвета Богородица” край селото.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*