В Бели Искър честваха Баба Марта и Деня на самодееца

Първи март бе двоен празник за самодейците от читалище „Стойне Ангелов-1932” в Бели Искър. Капризната иначе Марта този ден ни се усмихна и ни прати хубаво време. Не случайно 1 март е определен за Ден на самодееца. Както пролетта събужда природата за нов живот,така и народните песни, танци и обичаи запалват „искра любородна” в душите на хората. В тези трудни времена с ентусиазъм и любов самодейците отделят от свободното си време,за да се посветят на благородната си мисия – съхраняването на родния фолклор.
По покана на любезната домакиня Катя Видинова – славеят на певческата група, самодейци и гости се събрахме в уютен кът, край жив огън. По полиците бяха наредени интересни скулптури от корени с причудливи форми, подсказани от природата и довършени от сръчна човешка ръка.
Красивите девойки Мая и Димитрина, които участват в читалищните състави, пресъздадоха най-българския обичай – Баба Марта. С вещина пресукаха традиционните конци – белият, символизиращ чистота, красота и празничност, и червеният – знакът на победата и живота. Заедно с малката Александра направиха мартенички. С тях закичиха присъстващите. С пролетно настроение и весели сърца три поколения жени пяхме за здраве и щастие и си пожелахме новата творческа година да е плодотворна и богата на културни изяви.

Трендафилка Никушева

Снимки: Христо Видинов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*