В Говедарци празнуваха Илинден

Във вторник, на 21 юли, един ден след Илинден, се състоя традиционният курбан на параклиса „Св. пророк Илия”, намиращ се на върха на Дебели рид в Лакатишка Рила, над Говедарци.
Както всяка година, и сега организатори и дарители на курбана бяха братята Васил и Христо Крушарски, техните съпруги и деца, както и д-р Георги Дормишев.
Параклисът е разширен през 2001 г. и до ден днешен е поддържан от фамилия Крушарски. В средата на иконостаса пък е положен средновековен каменен кръст. Преданието говори, че той е изкачван дотук в продължение на цели седем дни от основателката на манастира „Св. Троица” в селото монахиня Теодора…
Васил и Йорданка Крушарски са трудолюбиво семейство, православни християни, които държат да спазват както църковния канон, така и старите традиции. Ето защо курбанът тази година не се направи в понеделник, на самия Илинден, а на следващия ден – във вторник.
Над петте казана с обредното ястие в продължение на 4-5 часа бдяха главният майстор Георги Михайлов /подстриган за дякон през 1977 г./ и помощниците му Йорданка Крушарска и Ангел Фичеров.
Църковната служба, водосветът и освещаването извърши уважаваният и близък до хората от Искровете отец Йордан Мечкаров. Вкусният курбан стигна за всички. Много от гостите си занесоха и вкъщи от него, за да почерпят за здраве своите близки.

Александър Бонев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*