В Радуил честваха в началото на март три празника наведнъж

Да, наистина имаше такъв празник в Радуил. Може дори да кажем – „4 в 1”, защото участниците в танцовите и певческите състави на местното читалище „Христо Ботев” се събраха на 4 март, за да отбележат наведнъж наистина 4 празника – Денят на самодееца, Баба Марта, националният празник 3 март и Международният ден на жената 8 март.
С общо 50-те самодейци окупирахме заведението „Елените” и часове наред там се пяха песни, играха се хора. Читалищното ръководство /Василка Атанасова, Мария Стоянова и Албена Богоева/ се бе постарало да подготви вечерята с помощта на персонала. Още в началото на всички присъстващи бяха завързани мартенички. За всеки имаме и зюмбюли, подарени от депутата Валентин Милушев. Гостът сърдечно поздрави самодейците, пожела им здраве и нови успехи при техните участия във фестивали и събори.
Майстор Велян – стопанинът на хотелския комплекс, сподели за „Приятел” своите идеи, които вече е започнал да осъществява. Той е монтирал на р. Марица /над селото/ бичкия с навес, водопади и барбекю. Изградил е и три моста. Подготвя се да изгради и мадан по подобие на този, който е съществувал тук преди много години край т. нар. чешма Виднята /отнесена от наводнение/.
Иска му се на дългогодишния майстор, заради младите, да оформи етнографски кът на открито. Дано получи подкрепа и съдействие от Община Самоков и от спонсори, за да осъществи тази своя идея и всички да се радваме на още едно голямо културно богатство на радуилци, което да остане наследство за поколенията.
Празникът продължи с много тостове, поздравления, песни и хора, на които се хванаха и депутатът Милушев, и Любомир Димитров – кметът на селото.

Димитрина Божилова
Снимки: авторката

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*