В Сарафската къща потече „Река на толерантността”

В понеделник, на 8 септември, в двора на Сарафската къща бе открит Третият международен младежки арт фестивал „Река на толерантността”. Над 50 участници – студенти и техни преподаватели от пет балкански страни – Сърбия, Гърция, Турция, Румъния и България, ще имат възможност да се запознаят на живо с културно-историческото наследство на региона и да дадат израз на своите усещания за толерантността чрез изкуството. Родните творци са представители на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” и софийската Национална академия за театрално и филмово изкуство /НАТФИЗ/.
Уредничката на Сарафската къща Марияна Лобутова запозна гостите с историята и значението на обявената за национален паметник на културата сграда. Тя разказа и за нейните първи стопани – еврейската фамилия Арие. Сарафската къща се стопанисва от Националния дарителски фонд „13 века България”, който организира и самия фестивал.
Изпълнителният директор на фонда проф. Греди Асса обеща на творците, че организацията ще направи всичко възможно те да забравят ежедневните грижи и неволи, за да вложат пълния си потенциал и да дадат свобода на творчеството си. „Избрахме Самоков за домакин на този фестивал, защото е уникален град – тук през годините съжителстват толерантно заедно българи, евреи, турци, арменци, каракачани и др.”, изтъкна проф. Асса.
Представителката на фонд „13 века България” Мила Старейшинска също поздрави присъстващите и им пожела спорна работа. На откриването присъстваше големият художник-експресионист Юри Буков. Млада дама пък превеждаше любезно на гостуващите творци на английски.
Гостите се почерпиха, както повеляват родните традиции, с питка и мед, както и с традиционната българска закуска – баница с айрян.
„Река на толерантността” се провежда под патронажа на ЮНЕСКО, което е изключително признание. Участниците са настанени в Боровец. Те ще разгледат и забележителностите на Самоков – Девическия манастир, Байракли джамия, Митрополитската църква, Графичната база на СБХ. В петък, на 12 септември, от 18 ч. в Сарафската къща ще се състои заключителната изложба в рамките на фестивала.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*