Гвардейци и военният ансамбъл сътвориха празник за независимостта

Денят на независимостта на България – 22 септември – бе честван тази година в Самоков за първи път толкова масово и тържествено. Шоу спектакълът „Искри” на Националната гвардейска част и концертът на Ансамбъла на въоръжените сили, състояли се вечерта на 18 септември на площад „Захарий Зограф”, предизвикаха в буквалния смисъл възхищението на хилядите, събрали се в центъра на града ни.
За 106-ата годишнина на независимостта /1908 г./ гвардейците блеснаха с чудесни изпълнения на представителния духов оркестър. Демонстрирани бяха и впечатляващи умения в строевата подготовка. Отдадена бе подобаваща почит на родния трибагреник, който никога в историята не е пленяван.
Пироефекти и лазерно шоу съпътстваха тържеството и предизвикаха неповторими преживявания. Фойерверките пък, синхронизирани с музиката, бяха кулминационният момент, предизвикал възторга на присъстващите, сред които бяха хора от всички възрасти.

Гуна Иванова и Райко Кирилов поведоха хорото

Общо около три часа продължи тържествената вечер на площада. Повече от половината от това време бе отделено за концерта на ансамбъла. С песни от различни стилове и жанрове силно се изявиха формациите „Армейска песен” и „Арми”, Росица Кирилова и други популярни изпълнители. Когато пък на сцената излязоха фолкизпълнителите Таня Дупаринова, Бойка Дангова, Райко Кирилов и Гуна Иванова, на площада се завихри дълго-дълго жизнерадостно хоро, което много зарадва и самите певци.

Росица Кирилова бе една от звездите на сцената

Продължителни аплодисменти имаше и за темпераментните танцьори от формация „Алгара”. Настроението се повиши още повече с „Мила Родино” и песента на Емил Димитров за България.
Такъв спектакъл много рядко може да се види, впечатлени бяха всички зрители, с които екипът ни разговаря. Сред хората на площада бяха кметът Владимир Георгиев и други ръководители на града и общината.
Мнозина от присъстващите си припомниха, че гвардейците гостуваха и преди месец в града ни – по случай Празника на Самоков, но тогава рукналият проливен дъжд не позволи спектакълът да се състои и охлади очакванията и въодушевлението. Тогава гостите обещаха, че ще дойдат отново. Само няколко седмици по-късно изпълниха обещанието си и то по изключително впечатляващ начин.
Нашият съгражданин Димитър Михайлов изрази като че ли най-добре и обобщено пред представител на „Приятел” мненията на може би всички участници и зрители на празничната вечер:
„Човек на възраст съм, много съм преживял, много съм видял, но това представление надмина всичко. И концертът с участието на изтъкнати певци, и патриотичната тематика на репертоара им, и шоуто на гвардейските части, и зарята накрая бяха чудесни. Може би дори трябва да сме благодарни, че времето на 21 август – празника на Самоков, не позволи да гледаме това шоу. Тогава май нямаше да може да се разгърне в цялост богатството на този чуден спектакъл. Покланям се на участниците за техните изпълнения! От името и на много други хора сърдечно благодаря на кмета, на Общината и на всички, които имат принос, за възможността да гледаме този прекрасен спектакъл.”

Екип на „Приятел”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*