Гимназията по туризъм чества 55 години с поредица инициативи

„Аз ще уча и ще помогна за развитието на България. Няма да я напусна като другите и да се оплаквам колко е зле. Ще се опитам да подобря нещо. Защото аз мога.”

Със спортен турнир и забавни игри на 23 септември започнаха изявите в Професионалната гимназия по туризъм, с които училището отбелязва своя 55-годишен юбилей. Темата на деня бе „Детство” и представители на училището – ученици и учители, се състезаваха в дисциплините… бягане с яйце в лъжица, скачане с чували, туистър и др.
Предвиденият турнир по футбол не се състоя поради лошите атмосферни условия, но той бе успешно заменен с волейболно състезание в салона в долната сграда /при кръговото кръстовище/. Победител стана тимът на South park.
Сряда, 24 септември, бе определен като ден на социализма. Редът и дисциплината бяха затегнати, а рано сутринта учениците играха физзарядка. Някои от учащите се отказаха, но им се наложи за сметка на това да навъртят три обиколки на училищната сграда като наказание. Събитията продължиха с подстригване, проверки за въшки и добре поддържани нокти. Част от учениците бяха дошли със сплетени коси и униформи. В края пък заслужилите получиха своите комсомолски книжки.
В същия ден се състоя и съчетаното рисуване – младите художници се редяха да рисуват по белите платна за по 3 минути и така се допълваха един другиго. Крайният резултат бе изключително оригинален и въздействащ.
Учениците засадиха и дръвчета в двора на училището.
Темата на изявите в четвъртък, на 25 септември, бе изкуството. За целта бе подбран филмът „Дилъри на време”, който се хареса на учениците. Както се полага по такъв повод – отвън се продаваха пуканки, сладкиши и кола…
Днес – петък, 26 септември, пък е финалът на тържествата с парти под надслов „Училището на бъдещето”, модно ревю, песни и танци. Идеята е веселбата да привлече вниманието на учениците, но те ще трябва да покажат и своите познания в областите на изкуството, науката и компютрите, за да намерят… съкровището. Разбира се, това ще бъде книга, но в електронен вариант, която ще бъде изпратена на електронната поща на победителите. В петък ще бъдат наградени и победителите в различните конкурси, ще се разиграе и томбола.
Цялостната идейна и организационна работа по празничните прояви е била оставена в ръцете на организационен комитет, който се е състоял от Валентина Гергинова, Камелия Иванова, Ваня Мартинова, Мелина Цинцарска, Йоана Механджийска, Полина Пейчинова, Димитрина Елина и Бетина Бандова. Особено дейно са се включили в събитията и Виктория Андонова и Зарина Главева. Целта на оргкомитета е била в различните изяви да се включат колкото се може по-широк кръг ученици. За радост на организаторите идеята стана реалност.
Гимназията е открита през далечната вече 1959 г. като професионално училище по текстил, прераснало по-късно в средно професионално-техническо училище. През 80-те години учебното заведение се преобразува в СПТУ по текстил и обществено хранене, а през 1998 г. – в Техникум по туризъм и текстил. От 2003 г. училището е вече Професионална гимназия по туризъм.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*