Дали Цари мали град ще стане най-голямото чудо на България, зависи и от нас

Веселин Хаджиангелов

Археологът Веселин Хаджиангелов пред „Приятел”

Крепостта Цари мали град стана фаворит във втория тур от кампанията „Чудесата на България”. Но това не означава, че комплексът ще спечели третия, последен и решаващ етап, ако разчитаме на получената преднина. Всичко зависи от гласуването. А защо е от изключителна важност да се гласува? И защо искаме Цари мали град да бъде на първо място?
Търсим отговор от археолога Веселин Хаджиангелов, който наскоро бе удостоен и със златния почетен знак на Самоков за активната си и ползотворна неколкогодишна работа на този значим обект:

– Класиралото се на първо място „чудо” ще спечели крупна сума, говори се за близо 1 млн. лв.
– Ако ги спечели нашият комплекс, има ли яснота какво ще се прави с тези пари?
– С тези пари може да се асфалтира пътят до крепостта, с което да се облекчи достъпът до нея. Паркингът горе е благоустроен. Сега долу, на „влакчето” – фуникуляра, се струпват много хора. Случвало се е да се чака до 4 часа, стига се и до разправии между чакащите. С това качеството на обслужване пада. Представете си, ако всичките 3 хиляди човека, които минаха миналата неделя, трябваше да се изкачват единствено с влакчето, какво щеше да стане?!…
С тези пари ще се довърши и западната крепостна стена, за която имаме одобрен проект. Предвижда се да се изградят горе и тоалетни. Има още много други неща, които могат да се направят, за да стане обектът още по-интересен. А всичко това е свързано с пари.
– Но може би има и други важни неща освен парите?
– Естествено. Не по-маловажен е авторитетът в такъв случай, който ще работи в наш интерес. Наистина сме цяло чудо! Само един факт: Перперикон през лятото са посетили 25 хиляди, докато при нас за три месеца на крепостта са били 150 хиляди!…
Спечелването на призовото място ще бъде рекламата, която ще работи за нас. Ще ни направи супер популярни. Това от своя страна ще помогне тепърва да работим и на разкопките на Шишманово кале. Наградата не е лична, а обществена, за хората от цялата община. Мястото на Самоков в туристическата карта става все по-осезаемо. /През август и септември най-много посетители имахме от Варна и Бургас!/ Не е тайна, че Боровец отдавна загуби първенството си като туристическа дестинация… С Цари мали град се връщаме в туризма.
– Имате ли представа как дейността на нашето чудо се отразява на Самоков и района?
– Всеки посетител, минал през крепостта, е оставил от 5 до 15 лв. за вход, храна, местните хора там продават продукцията си. Икономическият ефект е вече видим. Туристическият поток към крепостта започна да се усеща и тук, в Самоков. По 4-5 автобуса дневно вече минават през музея в града ни. Разбрах, че има вече нощуващи в „Кестените”, хранещите се туристи в „Голямата чешма” са се увеличили. Посещенията се отразяват благотворно и на други обекти в Самоков. Можем да помислим и за по-големи турове – има какво да покажем в града ни – Сарафската къща, джамията, манастира, църквите…
– Според някои до крайния срок за гласуването – 17 ноември, има доста време, цяла седмица, а действа като че ли успокояващо и това, че засега Цари мали град е на първо място в класацията…
– Не бива да ни успокоява това! Стопаните на всички обекти, регистрирали се в сайта като чудеса, вече правят и невъзможното, за да спечелят приза. Някои от тези обекти са разположени край градове с много повече жители от нашия. Хората там също са се амбицирали и се стремят към първото място. До момента за нас са гласували около 500 хиляди. Безплатната опция за гласуване, възможността да се гласува от един компютър с различни имейли, гласуването повторно след 24 часа – всичко това трябва да използваме възможно най-ефикасно, защото залогът е твърде голям.
– Инвестицията за Цари мали град от 5 млн. оправда ли очакванията?
– Ами сравнете нашата крепост с тази в Перник – „Кракра Пернишки”, която също струваше толкова пари. Цял Перник възропта срещу изградената бутафорна крепост и дочувам, че всички перничани ще гласуват за нас в сайта.
– Не противоречи ли агитацията за гласуване на регламента на кампанията?
– Не, в никакъв случай.
– Но не всеки знае как да гласува…
– Можем да гласуваме всеки ден до 17 ноември на www.bgchudesa.com и www.standartnews.com. Или най-лесно – изписва се в Гугъла „Чудесата на България”, търси се вляво надписа „Гласувайте”, вдясно се показва прозорец с надпис „Гласуване за чудо”. Намираме „Цари мали град” и натискаме вдясно „избери”. Отваря се прозорец, в който написваме имейла на електронната ни поща и „изпрати”. След малко идва съобщение, че трябва да потвърдим вота от пощата си, като писмото може да ни дойде и във вид на „спам”. Намираме го след минути там, потвърждаваме на линка, който се отваря и ни се изписва съобщение, че гласът ни е зачетен. От един и същи имейл можем да гласуваме по веднъж на всеки 24 часа.
– Какъв ще бъде финалът на кампанията?
– Трите обекта, класирани на първите три места, ще излъчат отбори и застъпници, които ще участват в предаване по Тв7 в края на ноември. Отборите ще защитават своите обекти. Ще има и преки включвания от самата крепост, а зрителите ще могат да гласуват с есемеси. В нашия отбор ще бъдем аз, г-н Симеон Пешов и вероятно някои архитекти. Силно се надявам, че обединени около тази обща кауза, ще успеем. Самата реклама, ако стане чудото, ще остави траен знак. Та представете си – събитието ще бъде отразено по всички вестници, радиа и телевизии, за Самоков ще се заговори в цялата страна, а и в чужбина… Престъпление е, бих казал, да се изпусне тази възможност. Трябва да вземем тези пари и да ги оползотворим най-целесъобразно!
– Защото…
– Когато местните хора покажат, че са много заинтересовани от развитието на туризма в общината, ставаме по-смели, това ни дава основание за претенции, за участие в по-големи обекти. До скоро само говорехме за туризма с пожелания, сега се сблъскваме с реалността. Резултатите показват, че посоката е правилна. Затова огромна ми е молбата и към вашите читатели и всички граждани и гости на града и района ни – гласувайте!

Разговора води: Надка Вардарова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*