Дариха музейната сбирка на Мария Йончева на музея

Акция на фабрика „Бъдащност”, издадена през 1886 г. /дружеството е основано година преди това/

Изключително голямо и ценно дарение е направено през последните дни – материалите от музейната сбирка „Златен извор” на наскоро починалата наша съгражданка Мария Йончева са дарени на Историческия музей. Това е станало по предварително желание на основателката и притежателката на сбирката и по решение на нейните близки и наследници и специално на племенника й Христо Зафиров Йончев.
Директорката на музея Нина Христовска и нейният екип просто нямат думи, за да изразят благодарността и признанието си за направеното дарение.
Всяко дарение само по себе си е отраден факт, но в случая става дума и за неоценимата му стойност. Защото дарените материали съдържат буквално уникални документи, ръкописи, старопечатни книги, дневници, писма, снимки, предмети от бита и обхващат период от около два века и половина – от далечната 1775 г. /цял век преди Освобождението/ до наши дни.

Водноелектрическата централа на фабрика „Бъдащност”, построена през 1919 г.

Невена Митрева, която е извършила „първи прочит” на многобройните дарени материали, е респектирана и възхитена от тях, въпреки че е имала предварителна представа за сбирката.
На практика това е един музей в музея. „Златен извор” включва материали за няколко от най-заслужилите самоковски родове. Тук са архивът на възрожденеца Димитър Смрикаров и неговите наследници, архивът на опълченеца и дългогодишен секретар на Самоковското общинско управление Иван Чичанов, архивите на бащата и майката на Мария – художникът и музеен деятел Христо Йончев-Крискарец и Люба Ксенофонтова, на техния син и брат на Йончева, художникът и дългогодишен секретар на СБХ Зафир Йончев и много други.
Около десет са подготвените от М. Йончева родословни дървета. Много са събраните данни за развитието на индустрията и на културата в Самоков и региона през 18-и, 19-и, 20-и и 21 век, за бита, за туристическото движение /Мария Йончева от най-ранните си детски години до сетния си дъх бе запалена планинарка/ и др.
Всичко това е събрано в много куфари, чанти, кашони и в един също впечатляващ „писан” сандък.
Огромно уважение будят не само всички тези съхранени материали, но и начинът, по който в досегашната частна сбирка всичко е описано и подредено, с посочени подробни сведения за хора, събития, години и т. н.
Тепърва ще се работи по оценяването, подреждането и представянето на материалите в „Златен извор” в музейните зали, но специалистите от музея са категорични, че тези материали не трябва да се „разпиляват”, да се разхвърлят в отделните раздели, а да се обособят като самостоятелен отделен важен фонд на самия Исторически музей.
Като начало в петък, на 10 октомври, по време на тържественото откриване на традиционните Царшишманови дни, тук ще бъде уредена малка изложба с експонати от дарението. А ясно е, че цялостната работа по неговата обработка и превръщането му в публично достояние тепърва предстои.
Много дарения са правени на музея, но сегашното безспорно е едно от най-ценните в цялата 80-годишна история на тази институция. Мария Йончева и близките й – едни съвременни възрожденци, наследници на родолюбиви българи и самоковци, даровити и безкористни люде, заслужават истински дълбок поклон.

Тодор Попов

Искровски шевици с домашни конци /от архива на Зафир Йончев/

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*