Да-а-а! Нашата Биляна Дудова стана европейска шампионка по борба за жени!

Спортист № 3 на Самоков за 2016 г. Биляна Дудова сътвори история като донесе първия златен медал за България от европейското първенство по борба за мъже и жени в Нови Сад, Сърбия! 19-годишната софиянка триумфира в категория до 55 кг след като надви с категоричното 9:3 точки представителката на Беларус Катерина Янушкевич!
Двубоят започна доста нервно за нашето момиче, което едва се спаси да не бъде туширано в края на първата част, след която изоставаше с 1:3 точки. Във втория период обаче везните се обърнаха – българката направи перфектно хвърляне за 4 пункта, а впоследствие добави и нови 2 т. за крайния успех.
Европейският връх е и най-голямото отличие в кариерата на Дудова, която през миналата година грабна бронза на шампионата на Стария континент за девойки.
Преди да стигне до схватката за титлата Биляна отстрани последователно сръбкинята Мерима Галетин с технически туш, а на полуфиналите осъществи обрата на турнира и въпреки че изоставаше с 0:8 от азербайджанката Альона Колесник стори наглед немислимото и спечели срещата с 12:10 т.!
Това е трети медал за страната ни от Евро 2017 след сребърните отличия на Тайбе Юсеин и Борислав Новачков.
В момента придобилата средното си образование в Самоков боркиня е студентка в Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград, но продължава да води подготовката си в школата на “Рилски”.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*