Да свържеш полезното с приятното – хорът на туристите-ветерани участва във фестивали в Казанлък и Гюргево

Снимка: архив

Няма нищо по-хубаво от това да свържеш полезното с приятното. Тогава човек се чувства истински удовлетворен от постигнатите резултати. Така се почувстваха и участниците в дамската група към хора на туристите-ветерани при дружество „Рилски турист”, които на 26 и 27 април участваха със своя програма в две отговорни и съвсем различни по жанр в музикално отношение изяви.
По покана на туристическо дружество „Орлово гнездо” групата ни участва със специфични туристически песни в Шестнадесетия национален фестивал в Казанлък. Участие там взеха групи и хорове от цялата страна. Почти всеки от тях бе включил в изпълненията си и песен от диригента на нашия състав Борис Стрински, предизвиквайки бурните аплодисменти на публиката.
На румънската граница след това ни очакваше нашият приятел и почитател на хора Методи Хлебаров – един изключително отговорен и добър човек, който своевременно бе осигурил нощувката и прехраната на състава.
В Гюргево по традиция се провежда всяка година фестивал с участието и на хорове и групи от България, изпълняващи само песни на религиозна основа. Изискванията в това отношение са изключително високи, още повече, че в програмата участват черковни хорове от цяла Румъния /във всички възрасти – детски, юношески, младежки и възрастни/. Изпълнителското майсторство е на много високо ниво, респектираща е и чудесната акустика на залата, където микрофония изобщо няма. Организацията също бе перфектна.
Изпълнението на нашата група бе посрещнато с голям интерес, тъй като българската православна черковна песен има различен характер и е малко по-мелодична от католическата. Самоковската група и нейният диригент, познати и от представянето си там през миналата година, се радваха на голямо внимание и аплаузи. Съставът ни бе награден, изпълнението бе заснето от румънска телевизия. Последвалата богата вечеря завърши с общо веселие, песни и хора.
На следващия ден под водачеството на г-н Хлебаров групата ни пое обратно за родината и по негово предложение посети две изключителни забележителности на Русенския край – скалния манастир „Св. Димитрий Басарбовски” и една от най-дългите пещери в България – Орлова чука, чиито изход е чак на брега на Дунава.
На височина 50 м в отвесна скала са издълбани два параклиса, а до тях са катакомби – спалните помещения на монасите, където се достига по изсечени в скалата тесни /50-60-сантиметрови/ стълбички, осигурени сега с парапет. В единия параклис – широк 5 и дълъг 4 м, участниците в групата ни запалиха свещи за здраве на живите и покой на мъртвите. Изпълниха и „Отче наш”, за което получиха благодарност от местния монах. На всички читатели на „Приятел” пожелаваме да посетят това българско чудо, данни за което съществуват още от времето на Второто българско царство – XІІ век!
На 8 км от манастира е началото на пещерата, за която вече стана дума. Нейният вход е на около 70 м височина и до там изкачването не е леко. Но нали освен певци хористите са и туристи! Независимо от оскъдното време, видяхме и тази красива забележителност, което изпълни всички с гордост и повдигна самочувствието ни. Поехме по обратния път, въодушевени от всичко видяно и преживяно.
Пътуването и участието ни във фестивалите в Казанлък и Гюргево станаха възможни благодарение на финансовата подкрепа на общинското ръководство, за което благодарим.

От участници в турнето

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*