Дебютира национална награда „Малък зограф”

Тази година в Самоков за пръв път ще се връчи наградата „Малък зограф”. Във връзка с 40-годишнината от учредяването на първата национална награда „Захари Зограф” Общинският съвет реши да се увеличи наградният фонд от 2000 на 3000 лв. и да се приеме и статут за национална награда за детска рисунка.
„За юбилейната 40-годишнина ни се искаше да има една по-свежа нотка при провеждането на традиционния конкурс. А какво по-свежо от участието на деца!? Чрез школите за изобразително изкуство в страната тази инициатива придоби по-широка гласност. Начинанието стана още по-авторитетно с решението журито за националната награда с председател акад. Светлин Русен да оценява и детските рисунки.”, обясни г-н Георгиев на пресконференция в Самоков на 10 май.
От общинската администрация още преди няколко месеца са изпратени до всички школи и кметове подробни писма, свързани с изискванията за участие в новия конкурс. Въпреки първоначалния скептицизъм, дори и от страна на Съюза на българските художници, в определения срок в Самоков са получени 570 детски рисунки от цялата страна. Изненадани от проявения интерес и от качеството на творбите, от СБХ са заявили, че и те предвиждат награди.
Журито вече е определило носителите на националната награда „Захари Зограф” и на „Малък зограф”. Ще бъдат отличени по трима млади творци в трите категории. Имената на наградените ще научим при връчването на наградите, което ще стане на 17 май от 18 ч. в Художествената галерия в града ни.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*