Денят на толерантността се превърна в празник на дружбата

На сцената е момче с голяма лупа. Търси нещо из нанизаните знаменца, гледа глобуса. Децата в залата на НУ „Станислав Доспевски” пък нетърпеливо очакват нещото, което ги е накарало да се съберат тук. Постепенно детският глъч стихва и актьорите от сцената обявяват, че днес, 16 ноември, е Международният ден на толерантността. Всеки се ражда различен, но колко му струва на човек да протегне приятелска ръка на човека срещу себе си.
Последваха стихове на английски, турски, арабски, песни на руски, еврейски и цигански танц… Разнообразна програма предложиха организаторите на своеобразното представление – учениците от 4-б клас с ръководител Светла Иванова, със съдействието на дългогодишната и опитна детска учителка Лидия Кашъмова и с участието на изпълнители и от други класове.
Разликата между сцена и публика често изчезваше – започнеше ли позната песничка, целият салон запяваше. Който можа /тясното пространство отпред не позволяваше/, се хвана и на извилото се хорце на края. А когато на сцената се събраха всички артисти и запяха, гора от ръце започна да се извива в такт с музиката. Децата пееха ли, пееха. Нямаше разлика дали са българи, турци, цигани… Учениците – второкласници и третокласници, истински се забавляваха, като слушаха и пригласяха на своите приятелчета от сцената.
Стана ясно, че първото представление е било предния ден за първокласници и децата от предучилищната група. Малко пък след сегашното представление щеше да започне и третото – за четвъртите класове. Ще се поуморят артистите, но явно ентусиазмът им ги кара нетърпеливо след края на единия спектакъл да очакват следващия…
Много ли струва това, да протегнем на някого ръка! Не, не струва много. Дано тези днешни деца запазят своята непринуденост и доброжелателност в общуването и когато пораснат…

 

no images were found

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*