Детските градини ще започнат работа

Снимка: архив

Предстои детските градини отново да отворят врати, съобщиха на 19 май министрите на здравеопазването и образованието Кирил Ананиев и Красимир Вълчев.
Няма да се изисква обичайната задължителна медицинска бележка, за да няма струпване пред лекарските кабинети. За да се избегне струпване и пред детските градини, ще бъде увеличен интервалът за оставяне и вземане на децата. Предвиждат се строг контрол и ясни хигиенни мерки. Температурата на всяко дете ще се мери на входа с живачен термометър, който е по-точен.
Родителите ще подписват и декларация за съгласие. Родителите трябва и да уведомяват персонала на детската градина за състоянието на детето им, както и ако самите те проявят симптоми на някаква заболяване.
Към родителите бе отправен и призив тези, които имат възможност, да оставят децата си вкъщи, тъй като пандемията не е отминала. Все пак ако се образуват големи групи в детските градини, ще се извърши реорганизация.
Планира се по-голямата част от времето, ако не вали, децата да прекарват навън, където е по-безопасно. Учителите ще бъдат с маски и шлемове. 
Всеки ден ще се прави дезинфекция на детските площадки, а по четири пъти на ден – дезинфекция на помещенията.
Всяка седмица ще се проучва колко деца ще посещават дадената детска градина, за да се създадат навреме необходимите условия. Предвижда се и тестване на персонала за заразата.
Ако се установи случай на заразено дете в дадена група, тя ще бъде поставена под карантина. В зависимост от контактите на детето може да бъде поставена под карантина и цялата детска градина. За периода от 14 дни няма да се приемат нови деца, а ще се изследват и тези, които са били в контакт със заразеното дете.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*