Деца получават екологично образование в библиотеката

Работата по спечеления от Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” проект „Зелена идея – еко лято” продължава. На 14 август във филиала на библиотеката в Четвърти квартал ученици изработиха контейнери за разделно събиране на отпадъци. След това оцветяваха изрисувани в книжки боклуци с цветовете на съответното кошче, в което трябва да попаднат.
„Под формата на игра децата се запознават с разделното събиране на отпадъците, спешните телефонни номера на институциите, разиграват ситуации, говорят помежду си и си задават въпроси, като така развиват у себе си логическо мислене и изграждат полезни навици”, коментира библиотекарката Марлена Станоева. Тя и колежката й Милена Бичакова отговаряха любезно на възникналите сред подрастващите въпроси.
В свободни разговори малчуганите научават как да пестят вода и електроенергия. Наскоро едно от децата, след като се прибрало от занимания в библиотеката, заявило вкъщи на баща си да му приготвят три кашона за разделно събиране на отпадъци…
Участниците в групата са направили неотдавна и излет в гората, където се запознали с различните видове дървета и събирали боклуци. За да направят още по-приятно времето си в библиотеката пък засадили семена на цветя в големи саксии, за които се грижат всекидневно и резултатът вече е видим.
Проектът се осъществява с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки – България”, в рамките на конкурс „Библиотеката – център на местната общност”, в изпълнение на договор РД-00-249 от 8 декември 2014 г. с Министерството на културата.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*