Джапанки или раница – изберете сами!…


В разгара на лятото сме. Жега… От години не е имало в Самоков толкова продължително горещо време. Задължително трябва да търсиш спасение. Къде другаде, освен в реката, басейните, гората…
А в нашия край – колкото искаш такива места! Бистрите води на Черни Искър примамват туристи близо до Гюргева чешма, където местните се смесват с многобройните посетители от София. Приятелски компании и семейства дори си устройват къмпинги и отдъхват с дни край реката.
Хубавите полянки, хладината на близката гора и речната свежест носят приятна отмора. Сини вир и по-малките вирчета след сливането с Бели Искър мамят за къпане в прохладните води. А ако минеш отсреща, по моста на Чакърови поляни, ще усетиш мириса на гора и трева още по-осезаемо…
По-надолу, в града, можеш да се изкъпеш и в открития преди няколко години басейн.
Друг интересен маршрут е разходката покрай Искъра, до Туристическата градина и из Лаго. Многобройни места за пикник на цялото семейство и на приятни компании са особено добре почистени напоследък. Реката пък е удобна за къпане, а и за риболов на запалени рибари.
Колко други маршрути могат да се очертаят в красивите околности на Самоков!… Трудно могат да се изброят многобройните възможности за излети до Ридо, Дабова глава, Пашаница, Луковица, а и до малко по-далечни красиви места и водни площи – яз. „Искър”, Алинския язовир…
Ами възможните екскурзии до перлата на Рила – Боровец и околностите му, до Ястребец и връх Мусала!?…
Неизброими и все примамливи са горските пътеки около нашия град.
Който пък иска минерална вода, може да стигне само след 12 км път до Белчин бани. Там три басейна вече примамват любителите на водните процедури.
“Старият” /в много отношения обновен/ басейн е добре познат на мнозина наши съграждани, както и на много гости от София, Дупница, Перник и други градове и региони. Осигурява и прохлада, и лечебен ефект с минералната си вода. Комплексът освен храна и напитки, предлага и разнообразни забавления.
На голям интерес се радва и откритият неотдавна комплекс на „Главболгарстрой”. Водата е с друг минерален състав, нейната температура и дълбочината в 4-те басейна е различна в зависимост от желанието и възрастта на къпещите си.
Тук ще прочетете и указания за качествата на минералната вода, за лечебните й свойства. Има заведения за хранене, където можеш да се подкрепиш, ако не си носиш нещо от вкъщи /както често се случва в сегашното кризисно време/. Цените за цял ден престой, в което влиза и ползването на чадъри, шезлонг, паркинг, са приемливи – 5-6 лв.
Третият басейн е към новия луксозен хотел „Белчин гардън” /на мястото на бившата почивна станция на Софийския окръжен съвет/. Там цените, естествено, са по-високи и засега, логично, по-малко хора могат да си позволяват удоволствието да го ползват. Гости и тук обаче, особено от столицата, не липсват. Различни технически нововъведения биха направили евентуалния ви престой там не само много приятен, но и изключително полезен.
Ако пък искате разнообразие във водните процедури и портфейлът ви го позволява, можете да прескочите и извън общината – до съседните градчета в региона, където също има лековита минерална вода – Сапарева баня и Долна баня. И там ще прекарате приятни часове и ще можете да се спасите от летните горещини в басейните.
Комплексът в Сапарева баня е голям и модернизиран, с много екстри, позволяващи извършването на различни процедури. При това ползването му през делничните дни излиза по-евтино, отколкото в края на седмицата и по празници.
Историческите забележителности също мамят и предлагат интересни места за разходка. Хубаво е да надникнеш в историята на родния край, да заведеш там и гостите си в това ваканционно време. Древна е историята на нашия район и в нея трябва да се заровим по-задълбочено, за да извлечем поуки и за настоящето, и за бъдещето.
Сегашният хит в това отношение са археологическите проучвания в м. Св. Спас над Белчин, където започна реставрирането на някогашните крепост и храм. Наскоро тук отвори врати и хижа. Интересни забележителности пък в самото село са възстановената стародавна църква “Св. Петка” и построеният преди няколко години етнографски филиал на самоковския исторически музей.
Свое място има и археологическият обект на Шишманово кале /край пътя за Говедарци/, който е още по-лесно достъпен. Там са запазени останки от някогашна крепост и храм, които показват, че някогашният предшественик на Самоков е бил важен център в административно, военно, стопанско и религиозно отношение.
За високата планина да не говорим – Мальовица, Урдините езера, Седемте езера, Грънчар… – да се чуди човек кой райски рилски кът да предпочете!
Само да имаш поне малко средства и време! Разбира се, и желание…
Всеки ден и час сред природата ще ви възнагради богато с красота за очите, радост за душата и здраве за тялото.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*