Довиждане, Москва, ще се видим пак…!

Тези пророчески думи изговаря през октомври миналата година 8-годишната самоковка Виктория Шукейн, когато се качва на самолета от руската столица за София. Желанието на чаровното момиче наистина се сбъдва и то само няколко месеца по-късно – през тазгодишния януари то отново е в Москва.
Самоковци вече знаят кое е това наше русо ангелче, което представи достойно и своя град, и България в международния конкурс за най-красива принцеса в Москва.
Стотици деца от много страни и огромен брой журналисти – 1500, буквално окупирали красивата руска столица, която на Нова година е била така украсена, че всички, не само Вики, просто нямали думи, за да опишат заобикалящото ги вълшебство.
За да се яви на световния конкурс и да има щастието да спечели най-голямата и престижна награда, Виктория се е готвила отдалеч. Малката самоковка е и певица, и танцьорка, и художничка в читалище „Младост”. Близо три месеца баща й и самата Вики са били в трескава подготовка под ръководството на учителката по музика Радостина Симонова. Тя, пианото и желанието на Виктория правят чудо. Научени са песен на руски, народна песен, а и „Детелини”-те на Лили Иванова. С тях Вики превзема сцената в Москва. Там нашето момиче разхожда грациозно и дрехите на модна къща „Юнона”. Рускиня от журито толкова много я харесва, че й прави специална фотосесия.
Поредицата въпроси на членовете на Руския клуб /на които Вики гостува на 9 февруари/ получиха естествени, по детски искрени отговори:
„Настаниха ни в голям хотел с много други деца от Унгария, Полша, Русия и други държави… Развеждаха ни из Москва. Толкова голяма ни се струваше, а и много красива и гостоприемна!… На конкурса трябваше да се представям на руски и английски. Трябва повече да уча руския, защото много ми харесва… Уча в училище „Станислав Доспевски” и най-добра е моята госпожа – Галина Николова. С нейна помощ успявам да се справя и с ученето, и с конкурсите… Много обичам да се занимавам с животинките в нашата ферма в Рельово. Имаме крава, зайчета, кокошки, кучета…”
Спомените от конкурса в Москва сигурно завинаги ще останат в красивата главичка на Виктория.
Разбира се, за много от това, което е постигнала Вики, е допринесла нейната баба Данче. Като опора и съветник тя се грижи за милата си внучка и се гордее с постиженията й.
Заедно с подаръците, които инж. Спаска Шехтова връчи от името на Руския клуб на Вики, всички присъстващи пожелаха на малката красавица нови успехи в различните конкурси. „На членовете на Руския клуб в Самоков желая здраве и любов към Русия! С много уважение”, написа пък Вики в дневника за гости на клуба.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*