Дребните производители и занаятчии ще се обединяват

Селскостопанските производители, занаятчиите и хотелиерите трябва да се обединяват. Това бе основният извод от срещата, организирана на 17 март в Самоков от представители на Агенцията за регионално развитие на Рила.
Камелия Радева, председател на управителния съвет на агенцията, заяви, че в нея членуват вече 8 рилски общини, между които Благоевград, Дупница, Костенец, Белово, Сапарева баня, Рила и др.
„Общностното мислене е много важно. Хората и институциите от района на планината не взаимодействат достатъчно помежду си, а ресурса, който искат да развият е един – Рила”, обобщи наблюденията си г-жа Радева. Тя заяви, че се предвижда да се организират периодични срещи между кметовете на населените места край най-високата планина на Балканския полуостров, както и да се открие офис в Самоков на Националната служба за съвети в земеделието.
К. Радева добави още, че връзката между туризма и хранителния и занаятчийския сектор е голяма. „Според едно проучване 86 % от туристите си взимат като сувенир хранителни продукти. Затова трябва да наблягаме на местните специалитети и да не правим компромис с храната, защото до 7-8 години има вероятност унифицирания вкус да узурпира цялата страна. Също така е нужно да се рекламират и предлагат местни занаятчийски изделия, тъй като китайски стоки има навсякъде по света”, изтъкна гостенката.
Агрономът Петър Йорданов поиска повече квалифицирани земеделски специалисти да работят в общината и да помагат на селскостопанските производители. Някои проблеми на занаятчиите – не добре развити пазари, липса на информация и реклама, както и на приемственост, изложи Теменужка Велчева. Думата взеха още майсторите на художествени занаяти Ани Йовева и Стефан Дойчинов.
Магърдич Хулиян, председател на Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели, сподели, че чрез обединение трябва всички заедно да вървят напред. Мнението на сливналията бе одобрено категорично от присъстващите. Някои от тях обаче изказаха съображения, че и в момента има разни сдружения и обединения, но на практика те не функционират.
На срещата бе показан и заснетият наскоро в Самоков филм „Земеделие на фокус” на телевизия „Агро”, с участието и на Мария Арангелова, Емил Илиев и други наши съграждани.
Сред присъстващите на срещата бяха кметът Владимир Георгиев, общински съветници и др.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*