Душите ни усетиха празника с Елена Хайтова и Николай Гигов

Срещите с Елена Хайтова, дъщерята на Николай Хайтов, и с нейния съпруг Николай Гигов винаги са били желани, емоционални и сърдечни. Такава бе и поредната среща с двамата творци – истински будители и радетели на българщината, състояла се на 29 октомври в града ни по покана на Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”.
Гл. библиотекар Албена Ихтиманска подчерта, че Хайтова и Гигов се ползват с обичта и уважението на самоковци.
„Силата ни е в нашата история, която всеки от нас трябва да съпреживява; ако нямаме минало, няма да го има и бъдещето”, изтъкна Елена Хайтова – журналист, публицист, автор на редица книги, носител на наградата „Златен Перелик”.
Хайтова обърна внимание и на фолклора, певците, носиите, на последната си книга, в която е написала истории за много българки. Всяко творчество е оплодено страдание, а песента е неволна издайница на човешката душа. „И татко нямаше да е той, ако в живота му липсваха битки. Миналата година издадох нова книга за него, за първите му стъпки в Родопите. Там, в родното му Яврово, е направена чешма от сина му с надпис: „Криле имат само тези, на които сърцето им иска да лети”, възкликна писателката.
Авторката разказа и за Момина скала над Смолян – наречена така на девойка, която не искала да се потурчи; от тази скала банскалии откъртили къс, за да направят паметник на Паисий.
Ел. Хайтова рецитира и стихотворение за Николай Хайтов, написано от съпруга й. Николай Гигов е почетен гражданин на Смолян, автор на десетки книги, много от които за Орфей. Има награда от Кеймбридж, преводи на руски и японски плюс диск на Валя Балканска. Творчеството му влиза в учебника за седми клас.
Н. Гигов разказа за Орфеевото цвете, което открил и сега отглежда. Открил и изучил над 40 песни за Дельо хайдутин. Смята, че най-хубавата песен е „Бела съм, бела, юначе…” По време на робството баба Алтъна укрила момите от селото в пещера, облечени в дрипи и с омазани мръсни лица. Хайдутин обаче поискал да вземе една от девойките за невеста. На въпроса му наистина ли е черна, момата вместо да отговори, запяла: „Бела съм, бела, юначе…”
Гигов е голям изследовател на Орфей и е щастлив, че е открил негови паметници до Айфеловата кула, в Египет, в Швеция /Стокхолм/. Рожен е любимото място на писателя: „Вземи венец от роженските песни и на идните ги ти предай…”
Хайтова и Гигов получиха цветя и поздравления от зам.-кмета Сия Шехтанова и от гл. експерт „Култура” в Общината Пепа Георгиева. Райна Бакрачева им подари свои книги, а Ани Балабанова ги поздрави със стихотворение.
Присъстващите на срещата имаха възможност и да си закупят книги на двамата творци с автограф. Всички си пожелаха нови подобни срещи с таланта и родолюбието.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*