Държавна граница и въздушна трагедия обединиха българи и македонци

Домакинът Кольо Ристов посрещна с вкусна домашна баница гостите си

И самоковци участваха в юбилейния 10-и поход в Беласица в памет на Борис Трайковски

26 февруари 2004 г. Самолетът Super King Air 200 на македонските въоръжени сили пътува към южния босненски град Мостар. На борда е президентът Борис Трайковски и още общо 8 души – негови съветници, членове на правителството на Македония, както и двамата пилоти. В 7.58 ч. контролната кула в Мостар губи връзка с пилотската кабина на регистрирания с номер Z3-AB /Zulu 3 Alfa Bravo/ самолет. Минути по-късно летателното превозно средство се губи и от екраните на радарите в кулата.
Борис Трайковски пътува за Босна и Херцеговина не за да види възстановяващия се мост с историческа важност над река Неретва, който е разрушен по време на мюсюлманско-хърватската война на 9 ноември 1993 г. Трайковски лети за Мостар, а за да вземе участие в международна конференция за инвестиции в Югоизточна Европа. Силно уважаваният от македонците президент обаче така и не пристига в 110-хилядния град. Самолетът се разбива в скалистите зъбери на планината Хръгуд край гр. Столац – на 40 км от Мостар и на 80 км от Сараево.

х х х

11 години по-късно Борис Трайковски все още живее в паметта на своите сънародници. На 21 и 22 февруари, събота и неделя, туристическо дружество „Ентузиjаст” от родния град на бившия лидер – Струмица, организира десети юбилеен поход в памет на Трайковски в планината Беласица.
В похода се включваме и ние – сборна група под егидата на туристическо дружество „Иван Вазов” и туристи от Самоков. Главен организатор от страна на столичното дружество е самоковецът Николай Р. Николов. Именно той се обръща с покана към нас, неговите съграждани – Добромир Фингарски и Делян Василев. С охота приемаме подадената ръка и се впускаме заедно към зимното предизвикателство.
Пресечната ни точка с групата е европейски път 79 /Кошице, Словения – Солун, Гърция/ в частта му на околовръстно шосе на Дупница. Собственикът на транспортна фирма „Барут” Георги Ангелов, който лично е поел ангажимента да откара безаварийно групата ни до Македония, отбива от шосето и ние с Добри се качваме в МПС-то. Вътре ни посрещат усмихнати лица и разговорите тръгват плавно. Сядам най-отзад – до Антон Анков и Виктор Димитров, или, както по-късно ще ги кръстя за себе си, Том и Джери, на името на популярните анимационни герои. И двамата, както котаракът Том и мишката Джери, се заяждат приятелски през целия път и ни веселят със смешките си.
Така неусетно минаваме покрай Благоевград, през Кресненското дефиле, Сандански и Петрич и стигаме до граничния контролно-пропускателен пункт „Златарево”. От няколко години е в сила споразумение между правителствата на България и Македония за преминаване от територията на едната страна на територията на другата само с лична карта.
Около нас има върволица от автобуси, превозващи участници и зрители за традиционния международен Струмишки карнавал. Запознати с провеждането му споделят с възхита, че дефилиращите в пъстрия и богат на цветове, костюми и идеи парад състави правят умалено балканско копие на популярния фестивал в Рио де Жанейро.
Следващата ни спирка е изходният пункт за „планинарски дом” /хижа/ „Шарена чешма” – село Смолари, което отстои на десетина километра от границата. Посрещнати сме с две големи и много вкусни баници, които излапваме на мига. Натоварваме багажа на високопроходимата „Лада Нива” и поемаме из дебрите на Беласица. Пътьом подминаваме екопътека с красиви дървени постройки и се отбиваме до най-високия водопад не само в тази планина, но и в цяла Македония.

Смоларският водопад

Смоларският водопад е наистина величествен. Гледката, която се открива от специално мостче пред него, е уникална. Както казват участници в групата – „само този миг да беше, пак щеше да си заслужава нашето пътуване”. Голям късмет бе за нас, че в южния планински масив снеговете малко по малко се топят и водопадът е доста пълноводен. Той е висок 39.5 метра, а водната струя е „изгладила” скалите до блясък. Вляво и вдясно различни по големина висулки придават на пейзажа приказен сюжет, а зеленият мъх отстрани те кара да се чувстваш в красивата страна на илюзиите. Увековечаваме момента с много снимки, включително с почти професионалните умения на Добри с фотоапарата.

Добромир Фингарски. Лекото облекло бе достатъчно само през първия ден…

След кратка пауза поемаме по стръмни пътеки да „подсечем” малко разстояние, въпреки че има обиколен коларски път до хижата. Тъкмо изкачваме първия улей и ни се обаждат, че автомобилът зад нас е закъсал. Изваждаме късмет, че мястото на инцидента е съвсем близо до нас. С дружни усилия успяваме да овладеем ситуацията, но не след дълго на пътя ни се изпречва паднало дърво. „Сговорна дружина планина повдига” – действайки на този принцип, успяваме да се справим и с това препятствие.

Сговорна дружина… автомобил помръдва

За жалост, 200 метра по-нагоре изниква трета поредна спънка – свлачище на пътя прекроява нашите планове. Слагаме целия багаж на гърба си, а сме изминали едва една четвърт от планирания за деня маршрут. На мен се пада задачата да измисля как да пренеса безопасно… кора с яйца. Благодарение на доброто опаковане от страна на домакините решавам без въпросителни това уравнение.
Доста изморени, към 16-17 ч. „българско” време /в Македония са в друг часови пояс – 1 час зад нас/ сме вече пред обновената сграда на хижата. Посрещат ни… шарена чешма, на която вероятно е кръстен и самият „планинарски дом”, както и изрисуваната фасада на сградата с надпис: „Чуваj ги планините, тие са вашето здравjе”. Настаняваме багажа на двойните легла, доволни, че най-после сме стигнали до тук. Домакините поемат диригентската палка и не ни дават да пипнем нищо – помагат ни при настаняването, палят печката, приготвят масата…
Трябва непременно да отбележим кулинарните умения на Киро. Майсторът-готвач ни кара да се чувстваме като в уютен ресторант, който предлага богато меню – най-различни салати, супи, месни ястия… Не случайно, преброявайки общия брой на манджите, Николай Николов възкликва шеговито, но и с патос, че са ни сервирани повече ястия, отколкото на официалните приеми в английския кралски двор – цели осем кулинарни изкушения, между които мариновано цвекло, домашно сирене и кашкавал, варени яйца, салата с лук и маслини, салата с мариновани чушки, пържоли…
Дейно участва в другарската веселба с алкохолни питиета петричанинът Лозан Котоманов, който ни гощава с домашни ракия и вино, червен и бял пелин. В белия пелин Лозан е използвал, по думите му, 17 билки, за да се получи неповторима амалгама от вкусове.
Вечерната обстановка не се нуждае от описание – всеки, който е нощувал в хижа с приятна компания, ще се досети, че песните и шегите нямат край. Съобщение по телефона, който не изгубва обхвата на българския мобилен оператор, ни възрадва още повече – „Рилски спортист” е спечелил за трети пореден път бронзовите медали от турнира за Купата на България!
Каква пък е насладата ми, когато излизам навън! Посреща ме изключително ясно звездно небе, а коронацията на върховния момент е щастливата падаща звезда! Замислям се – какво наистина му трябва на човек, за да бъде щастлив?! Повече истински приятели, с които да споделя всекидневието си, със сигурност не са излишни. А злободневните задачи, препятствия и трудности идват при нас, за да ни напомнят, че всъщност разполагаме с неподозиран потенциал и можем да се измъкнем от всяка заплетена ситуация.
„Ние сме във времето и времето е в нас” – тази мисъл на Апостола, чиято памет честваме тези дни, изплува в главата ми и я пълни с мечти за бъдещето…
Сутринта един по един се „излюпваме” от спалните чували и се приготвяме за поставената за деня цел – изкачване на триграничния връх Тумба. Третият по височина титан в Беласица свързва и разделя три държави – България, Македония и Гърция, а на самия връх е разположена гранична пирамида № 1. Оказва се обаче, че първо ще опитаме да изкачим предходния връх – Ботра, а след това тези, които имат сили и желание, ще продължат към Тумба. Ботра е наречен така на името на покойния Борис Трайковски, като кръстникът му Васе Серафимовски е използвал първите срички от името и фамилията на бившия македонски президент.
Васе е с нас и го разпитвам как му е хрумнало да наименува върха по този начин и не е ли имал той име преди това. „Върхът, който е висок 1880 метра /б. а. Тумба е със същата височина/, бе безименен до 2011 година. Тогава, по време на шестия поред февруарски поход, избързах пред групата и зачаках колегите на този връх. Когато ме настигнаха, споделих с тях идеята ми и те я възприеха много добре. До тогава, до 2011 година, се изкачвахме на Тумба. През миналата година направихме цялостна карта на планината и от трите държави, като в нея вече официално фигурира наименованието Ботра”, обяснява ми добре сложеният физически мъж.
Уважението на домакините към техния съгражданин /б. а. Б. Трайковски е роден в Струмица/ е голямо. Питам председателя на местното дружество Кольо Ристов защо Трайковски е толкова важен за тях. „Той беше човек с голямо сърце. Искаше всички народности на Балканите да живеят задружно и без кавги. Имаше и отлично отношение към България, беше голям приятел с вашия президент Петър Стоянов. Освен това Трайковски помагаше много за развитието на спорта, както и на нас – планинарите”, обосновава Кольо почитта си към съгражданина и държавника.
В памет на трагично загиналия президент освен този поход, който традиционно се провежда около датата на неговата смърт /26 февруари/, се организира и пеши преход от Струмица до Скопие /около 160 км/…
Както предварително сме преценили и планирали, след сутрешната хранителна подкрепа тръгваме още на ранина. Около нас се въздигат вековни букови гори, а тук-там се срещат за цвят по някоя бреза, бор и кестен.

Николай Николов начело на групата

Пътят се вие дълго, докато най-после стигаме до местността… Пръдни кон. Оттук вече трябва да се катерим направо през гората към билото. Наклонът е голям, но ентусиазираните планинари не се предават и всички, до един, стигаме до билото.
Пъртината през снега прави голият до кръста Виктор Димитров Младежкият му хъс ме учудва, но скоро разбирам, че е изкачвал връх Ленин в Памир /7134 м/!
Билото обаче ни посреща с гъста мъгла и бурен вятър. Снежинките пък се превръщат във въздуха в истински ледени иглици, които буквално ни брулят по непредпазените части от лицата. Решаваме все пак да продължим и умело си проправяме път по фирнования сняг. Тук добра работа свършват котките на някои от опитните планинари. Другите си помагат с щеки.
Не след дълго обаче стигаме до силно стеснен участък – от едната страна се е оформила снежна козирка, а от другата /гръцката/ ни дебне сериозна пропаст. Здравето на всеки член на експедицията е най-важно – поемаме в обратна посока. Малко разочаровани от неприятните атмосферни условия и непостигнатото желание да стигнем поне до Ботра, се запътваме обратно. Слизането е далеч по-приятно, а и в гората, на завет, го няма бурния вятър.
Междувременно няколкото души, останали в хижата, са измили всички съдове и ни чакат с топъл обяд! Основна заслуга за страхотното посрещане на изморените планинари има Снежана Гьошева, която се е заела с нелеката задача да разтреби и почисти всичко.
По самата хижа „Шарена чешма” има още какво да се прави. Миналата година по същото време обаче тя е била в много по-разнебитено състояние. Тогава членове на струмишкото туристическо дружество спретват ръкави и започват основен ремонт на планинския дом. Благодарение на това постройката вече разполага с уютен втори етаж и чисто нов покрив. Най-младият член на състава – 17-годишният Филип Барбутов, ми казва, че е прекарал цялото лято тук, помагайки с каквото може!
Амбицията на домакините е в средата или в края на предстоящото лято хижата да придобие завършен вид. Обещаваме да гостуваме отново и нашето намерение предизвиква видимото одобрение на македонските ни приятели.
Придружени от ситни капки дъжд, стигаме до Смолари. Прощаваме се /в същия ден, 22 февруари, посрещаме „прощавна неделя” – Поклади/ с домакините, а силните приятелски прегръдки ни топлят по обратния път.
Заслужава си да се отбележи и кратката отмора в дома на Валентин Атанасов-Янкиш в село Самуилово, преди Петрич. Янкиш, голям приятел на председателя на „Иван Вазов” Николай Николов и на цялото дружество, ни гощава за кратко като царе – с домашни вкусотии, пуска по уредбата и люти песни от Македонския край. Какъв по-добър завършек на емоциите през тези два дни!?…

х х х

Да се включа в тази планинарска група лично мен ме мотивира най-вече намерението да се изкачи Тумба. Невъзможността това да стане не ме разстрои ни най-малко – през тези два дни открих света на новите ми приятели от двете страни на границата, запознах се със страхотни хора и планинари, опознах още една част от балканския пъзел. Сега чакам с нетърпение нова покана за екскурзия от софийските ми другари.

х х х

Искам да поднеса и специални благодарности от мен и от името на групата към водача ни – Николай Николов. Винаги усмихнат, с тънко чувство за хумор и умения на истински оратор бате Ники бе в основата на всичките ни страхотни мигове, прекарани в Беласица.

Делян Василев

Авторът се опитва да се предпази от полярните условия по време на експедицията

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*