Евродепутат и ученици от страната бистриха в Самоков „Икономика за младежи”

Андрей Новаков

В сряда, на 8 април, градът ни се превърна в център на младежките идеи за възраждане на българската икономика. В зала „Самоков” и съседния хотел „Арена” се състоя първата национална конференция „Икономика за младежи”, в която участваха евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков, учители по икономически дисциплини, представители на организацията „Заедно в час”, ученици от цялата страна.
Кметът Владимир Георгиев приветства гостите. „Проблемите, които засяга тази конференция, са изключително сериозни и актуални включително и за нашата община. Трудно е да се намерят решения за излизане от кризата, но може би именно вие ще генерирате тези предложения”, заяви г-н Георгиев.
Участниците във форума бяха поздравени и от началника на Регионалния инспекторат по образованието в Софийска област Христо Андреев.
Андрей Новаков не скри въодушевлението си, че на едно място са се събрали толкова много млади хора. „Където и да ходя напоследък, забелязвам, че българинът става символ на знания и добре свършена работа. Убеден съм, че ще се докажете и ще стигнете до желаната от вас работна позиция”, обърна се към участниците евродепутатът от Европейската народна партия.
С представената от г-н Новаков презентация за младежката безработица и начините за справяне с нея започна и същинската част на конференцията. Темата бе развита и от Зорница Славова от Института за пазарна икономика, както и от представител на Националния младежки форум. За брутния вътрешен продукт пък говориха Десислава Николова от Института за пазарна икономика и министерският съветник Никола Алексиев.

Бяха организирани и работни групи, съставени от ученици от различни градове, които обсъждаха стажантските програми, кариерното ориентиране, връзката на бизнеса с училищата и университетите, националното производство, развитието на културен и селски туризъм, предприемачеството, стимулирането на малките и средните предприятия и др.
Теопия Цаловска, директор на Професионалната гимназия по туризъм, и Жулияна Костова, гл. експерт „Образование, младежки дейности и спорт” в Общината, закриха конференцията.
Вечерта младежите участваха в опознавателни игри и се разходиха из снежния по това време Самоков.
Организатори на конференцията бяха учениците от 12-б клас на Гимназията по туризъм и учителят Иван Петров, който работи за втора поредна и последна година в Самоков по програмата на неправителствената организация „Заедно в час”. Гости и участници в „Икономика за младежи” имаше от Видин, Силистра, Казанлък, Плевен, Димитровград, Враца, Нова Загора, Златица и други населени места от цялата страна.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*