Европа ще гостува на Рила

Мальовишка приказка. Снимка: Добромир Фингарски

Ежегоден фестивал /10- или 12-дневен/ под надслов „Европа гостува на Рила” ще организира Агенцията за регионално развитие на Рила, информира общинските съветници на 23 октомври председателката на Управителния съвет на агенцията Камелия Радева.
Според г-жа Радева, това е идея, която няма аналог. Предвижда се следващата година да бъде подготвителен период, а през 2016-а да се състои и първият подобен фестивал, като за него се поканят като гости представители на Франция. След това могат да гостуват региони, организации и специалисти от Италия, Австрия и други страни.
Всичко това, както изтъкна К. Радева, ще помогне да се видят забележителностите и успехите на нашия регион, а и местната общественост, специалисти, ръководители и население да се запознаят с особеностите и добрия опит в работата на гостите.
Стратегическа цел на агенцията е създаването на геопарк на територията на Рила и успешното му присъединяване към Европейската геопарк мрежа. Във връзка с това вече са осъществени и няколко посещения и срещи с участието на френски и румънски експерти.
Агенцията за регионално развитие на Рила е учредена от общините Самоков и Сапарева баня, „Рила регионално развитие” ЕАД и „Тур-експрес-сервиз” – Боровец. Агенцията работи за търсене на партньорство и осигуряване на връзки между 12-те общини на територията на Рила, като съдейства за активизиране на дейността на местните туристически центрове.
Кметът Владимир Георгиев заяви, че в общинската стратегия изцяло са застъпени идеите на Агенцията за развитие на Рила. Общината ще продължи да работи активно в тази насока, добави градоначалникът. Представител на Самоковска община в агенцията е общинският съветник  инж. Данаил Попов, който е член на Управителния й съвет.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*