Една истинска българка – 90 години от рождението на самоковската композиторка Живка Клинкова

Живка Клинкова е родена на 30 юли 1924 г. в Самоков. Завършва Държавната музикална академия през 1947 г. Специализира в Берлин. Посещава международни курсове за нова музика в Германия и Дания. Работи като композитор и диригент в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев” от основаването му. Лауреат е на Международния младежки фестивал в Букурещ през 1953 г. През 1981 г. получава грамота от папа Йоан Павел ІІ за операта „Св. св. Кирил и Методий”, партитурата на която се съхранява във Ватикана. Умира на 23 декември 2002 г.

Рядко някоя нация може да се гордее с такава личност – жена–композитор, каквато е българката Живка Клинкова.
Животът й премина в отдаденост на българската музика, в творчество и в реализиране на многобройните й авторски идеи. Тя бе особено близка до българския фолклор, познавайки го изчерпателно, използвайки го за основа на своите блестящи съвременни идеи.
Композирала е ярки творби както за камерни състави, така и за симфоничен оркестър, опери, мюзикъли, единайсет балета и стотици солови и хорови песни. Нейната популярност в Германия е свързана с активната й творческа дейност в оперния и балетния жанр.
Първият ми контакт с Живка Клинкова осъществих още като дете – десетгодишен, когато й бях представен и тя изслуша моите първи композиционни опити. Окуражи ме особено много и аз продължих да взимам уроци по хармония при нея.
С енергия, хумор, остроумие и бързи реакции тя завладяваше общуващите с нея, беше много смела, критична, пробивна и решителна.
Нейният висок професионализъм е пример за израстването на българската композиторска школа.

Проф. Виктор Чучков

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*