Едноседмичен лагер в чужбина за талантливи самоковски ски скачачи

Четирима състезатели на самоковския клуб по ски скок „ОуТиПи” участваха в едноседмичен лагер в Австрия и Словения в края на юни и началото на юли.
Българската група бе съставена от Божидар Везенков от София и от самоковците Георги Караджинов, Ивайло Димитров, Камен Сотиров и Симеон Николов, които спечелиха куп отличия на състоялите се в последната година състезания на двете нови малки шанци на Ридо.
В чужбина младежите, които на практика съставляват и „Б” националния отбор на страната, имаха възможност да се насладят на скокове от доста по-големи шанци. Те направиха по няколко опита на 25- и 35-метрови скочища във Филах, Австрия, както и в популярния словенски зимен център Планица. Именно тук те срещнаха, снимаха и взеха автографи от някои от най-добрите състезатели в този спорт – носителят на Световната купа от миналия сезон Рьою Кобаяши и знаменитият му 47-годишен съотборник в националния тим на Япония Нориаки Касаи, както и спечелилият абсолютно всичко в този спорт поляк Камил Стох. Младите българи работиха съвместно по време на лагера и със словенския треньор на Владимир Зографски – Матиас Жупан.
„Забелязва се солиден прогрес в представянето на децата, но за нещо повече са ни жизнено необходими две неща – по-големи шанци и по-добро финансиране”, заяви вече в България треньорът Георги Жарков. Той бе неизменно до своите възпитаници в Австрия и Словения, където участва и в треньорски семинар заедно с колегата си от София Димитър Митков. Българската делегация бе водена от също наш съгражданин – ръководителят на направление „Ски скок” в ски федерацията Захари Сотиров.
Именно липсата на адекватно финансово обезпечаване демотивира и втория най-изявен български ски скачач Красимир Симитчийски, който също като Влади Зографски е наш съгражданин. Затова Георги Жарков и милеещите за развитието на ски скока у нас търсят по всякакъв начин спонсори за младока, който с добрите си изяви в края на миналия сезон  заслужи правото да участва в стартове от Континенталната купа – втората най-престижна верига състезания в световен мащаб. Надеждите са, че ще се намерят спомоществователи и абитуриентът ще продължи развитието си в този атрактивен и изключително вълнуващ спорт.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*