Екорали завърши в Боровец

Най-добрите журналисти в България, пишещи за автомобилния спорт, доказваха умения в екорали IONIQ, което демонстрира възможностите на най-новата серия на „Хюндай”. Състезанието се състоя по всички правила на този тип надпревари, като стартът бе в София, а финалът – зад хотел „Рила“ в Боровец. Състезателите преминаха през Драгалевци, Бистрица, Железница, Ковачевци и Поповяне, като следваха трасето със специална пътна книга, а съдиите бяха безкомпромисни при нарушения. Шофьорите трябваше да покажат не бързо каране, а да изминат трасето със средна скорост от 40,8 км в час, която е най-екологична и щадяща автомобила, а и хибридът при нея работи най-добре.
Участниците се справиха отлично със задачата. Първи завърши тандемът Петър Захариев и Тони Тончев, следван от Атанас Матеев и Станислав Касчийски, а трети се класираха Димитър Пешев и Леонид Селиктар.
Екоралито представи новата гама хибридни автомобили на „Хюндай“ – първата автомобилна платформа в света с три електрифицирани двигателя, която прави достъпно за всеки придвижването с ниски до нулеви емисии.
Двата модела IONIQ Hybrid/Plug-in са оборудвани с новия двигател Kappa 1.6 GDI – бензинов с директно впръскване, четирицилиндров, с водещ в класа си топлинен коефициент на полезно действие от 40 %, с мощност от 105 конски сили. IONIQ Electric пък предлага напълно електрическо задвижване, като използва литиево-йонна полимерна акумулаторна батерия с капацитет от 28 киловатчаса за максимален обхват над 250 км.
Екоралито се състоя за пръв път по инициатива на „Хюндай“, но всички бяха категорични, че и догодина трябва да има такава надпревара.
Сегашното състезание завърши с парти в хотел „Рила“, приемал някои от най-добрите автопилоти в света. Известно е, че през 2010 г. Боровец бе домакин на кръг от Световния рали шампионат (WRC) и тогава най-големите звезди в надпреварата бяха Себастиен Льоб, Кими Райконен и братята Солберг.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*