Екскурзия до Москва спечели от конкурс Валентина Клисарска

Валентина Клисарска, единадесетокласничка от ПГ„ Константин Фотинов”, спечели една от петте най-големи награди – пътуване до Москва – в 11-ото издание на националния ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне”, посветен на 180-годишнината от рождението на Васил Левски и 140-годишнината от началото на Руско-турската освободителна война.
Валя заслужи високата награда в категорията на учениците от 9 до 12 клас с реферата си „Космически изследвания. Принос на български учени в космическите програми”.
На първо място от всички ученици от 5 до 8 клас, писали есета, пък бе класирано също момиче от нашата община – шестокласничката от ОУ„Димчо Дебелянов” в Говедарци Теодора Шуманова, озаглавила размислите си „Пред портрета на Левски”.
Интересно и показателно е, че тук и второто място е заето от млад самоковец – седмокласникът от СУ „Никола Велчев” Даниел Костадинов, подготвил презентациите „Руско-турска война /подготовка на войната /” и „Васил Левски 1837–1873 г.”.
Нашите участници са спечелили призовите места в конкуренцията на 2500 разработки на млади автори от цяла България.
Най-добре представилите се участници от страната бяха наградени на 27 май в София. След отличените участници тогава бяха и 15 научни ръководители, сред които и учителката от самоковското СУ „Н. Велчев” Галя Попова.
Журито е разгледало и оценило общо 22 разработки на 19-те самоковски участници – 19 презентации, реферат, есе и рисунка, с теми за Апостола и Руско-турската война, за Втората световна война, овладяването на Космоса, съвременния наш край.
На 7 юни пък в Сарафската къща в града ни награди получиха и всички участници от общината – общо 19 души: 16 от СУ „Никола Велчев” и по един от ПГ „К. Фотинов”, ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” и ОУ „Д. Дебелянов”.
Секретарят на Общината Ангелина Вангелова връчи наградите, придружени с целувка и добри думи, на всички участници. Те бяха приветствани и от заместник-кметовете Васил Сайменов и Люба Кленова.
Всеки участник получи руски сувенири, глобус и картина в рамка с красиви исторически кътчета от Самоков. Стана ясно, че самите награди са избрани от членове на Руския клуб „Никола Даскалов” в града ни и са закупени с финансовата помощ на Общината.
Съответните училищни ръководства получиха грамоти. Специална благодарност бе изказана на преподавателите – научни ръководители от СУ „Н. Велчев” – Галя Попова, Силвана Оцетова и Ваня Стойчева. За оказаното съдействие грамоти заслужиха също зам.-кметът В. Сайменов и в. „Приятел”. Изказано бе и признание за съдействието на кмета Владимир Георгиев и председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева.
На срещата в Сарафската къща бяха представени откъс от реферата на В. Клисарска, презентацията на Д. Костадинов, есето на Т. Шуманова. Прожектирани бяха и откъси от филма „Героите на Шипка”, създаден от Ленинградската и Софийската киностудия в далечната 1954 г. /Самият филм е подарък на Руския клуб от Руското училище в София./
Секретарят на клуба инж. Спаска Шехтова отбеляза, че доброто представяне на самоковските участници в конкурса е продължение на 10-годишна традиция. Наши младежи и девойки не само са сред постоянните участници в конкурса през изминалото десетилетие, но винаги са и сред призьорите.
Организатори на конкурса са били Национално движение „Русофили”, Министерството на образованието и науката, Синдиката на българските учители, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Двореца на децата – София и Международния обществен „Российский фонд мира”. Конкурсът е бил включен и в националния календар на просветното министерство. На местна почва пък основен организатор е бил Руският клуб. Присъстващите на тържеството в Сарафската къща членове на клуба и родители и близки също поздравиха сърдечно участниците и първенците в конкурса.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*