Елена Несторова спечели конкурса „Признатите непознати самоковци” с очерк за Живка Клинкова

В сряда, 16 май, в Сарафската къща се състоя церемонията по награждаването на победителите в общинския конкурс „Признатите непознати самоковци”. В рамките на проявата ученици от общината имаха възможност да изпратят от 28 февруари до 20 април свободен текст под формата на документален разказ за малко познати интелектуалци и творци от региона, получили национално и международно признание. В първата група творци, както сподели уредничката на Сарафската къща Марияна Лобутова, бяха включени диригентът, композитор, фолклорен деятел и лауреат на Световния младежки фестивал в Букурещ през 1958 г. Живка Клинкова; бележитият български фолклорист, ръководител на отдел „Народна музика” към Народния етнографски музей в София и събрал в колекцията си над 14 000 народни песни проф. Васил Стоин; участникът в превода на Библията на български език след кончината на Константин Фотинов Христодул Костович Сичан-Николов. Инициаторите на конкурса от Националния дарителски фонд „13 века България” получиха общо 15 творби, а те бяха оценени от жури с председател литераторът и ръководител на проекти в сферата на образованието Румяна Цолова и членове журналиститe Анна Манова и Лилия Кинина.
„Всички ние знаем, че времето лекува. Но времето обрича и на забрава така, както на забрава са обречени и тези самоковци, за които говорим. Задачата ни бе много трудна, като се наложи да направим две срещи, за да вземем решение за призьорите”, разкри Р. Цолова. В крайна сметка на първо място бе класиран пространния очерк за живота и делото на Живка Клинкова на десетокласничката в ПТГ „Никола Вапцаров” Елена Несторова с учител по български език и литература Албена Георгиева. „Реших да пиша за Живка Клинкова, защото и аз самата се занимавам с музика и пея песни и ми беше много интересно да науча нови неща за нея”, заяви при получаването на наградата си Ел. Несторова. С второ и трето място бяха удостоени Павел Змияров и Петър Христов от 9-и и 6-и клас на СУ „Никола Велчев”. Журито връчи и още две награди – за представянето със съвременни методи на своята работа и за разказа й за трите личности на шестокласничката от „Н. Велчев” Христина Аличкова, както и за груповата работа на абитуриентите от Професионалната гимназия по туризъм Ивайло Киров, Йоана Механджийска и Михаела Георгиева.
„Надявам се, че сте се обогатили от историята на всички споменати личности”, възкликна изпълнителния директор на „13 века България” Митко Тодоров. Именно той връчи на отличените младежи литографии от състоялия се през 2014 г. в Самоков международен арт фестивал „Река на толерантността”, както и предметни и парични награди.
Фондът направи и дарение на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” от 22 картини от гостувалата в града ни през 2014 г. изложба „Духът на букви и знаци” с творби на ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа”. Благодарност от името на школото изрази зам.-директорът по учебната дейност Елена Дамянова. От училището на церемонията се изяви и вокалната група „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева.
Задълбочено за Живка Клинкова, проф. Васил Стоин и Христодул Костович Сичан-Николов говориха на 28 февруари в Сарафската къща на първата открита среща по проекта оперната прима Росица Тренкова, Д. Георгиева, Красимир Димитров и Мирослава Мирчева, а „Приятел” публикува подробна информация в броя си от 2 март.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*