Емилиян Крамарски извади кръста от водите на Искъра в Самоков /ВИДЕО + СНИМКИ/

 

21-годишният студент Емилиян Крамарски се придвижи най-бързо и ловко във водите на река Искър до красивия дървен кръст, хвърлен там по стар български обичай за здраве навръх Йордановден от протоиерей Михаил Колев – архиерейски наместник на Българската православна църква в Самоков. Емилиян изпревари рекорден брой участници в ритуала – около 80 души, които се потопиха в студените води на Искъра под звуците на гайдарския състав “Петко войвода”. Някои от смелчаците развяха и големи родни трибагреници. Своеобразният празник на българщината бе обогатен от хората на мъжкия танцов състав към ансамбъл “Самоков” с ръководител Борислав Искрев. Немалко гърмежи от пушките и пищовите на членовете на самоковския клуб на любителите на исторически оръжия “Чакър войвода” с председател Георги Николчев пък допълниха и ознаменуваха автентичната атмосферата край бреговете на най-дългата река, течаща изцяло на територията на България.
Сред навлезлите в река Искър мъже бяха кметът Владимир Георгиев, любимецът на публиката и полуфиналист в телевизионното риалити “Фермата” Станислав Ласкин, участниците в музикалната програма, както и още много жители и гости на града. Те бяха приветствани от хиляди самоковци – от бебета, съвсем малки деца и младежи до хора на средна възраст и пенсионери, заели всяка свободна педя земя от двете страни на Искъра, както и на пешеходния и автомобилния мост в съседство. Това бе пето поредно подобно общоградско честване на празника от 2014 г. насам /когато проявата бе възстановена след половинвековно прекъсване/, състояло се при рекордно високи температури от плюс 8 градуса по Целзий под пешеходния мост край бившата фабрика “Самоковска комуна”.

Делян Василев

Какво каза Емилиян Крамарски – четете тук: “Пожелавам на себе си и на всички българи здраве и реализация”

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1948206721875934

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*