Е, така ли трябва да се берат и сушат билките?!…

Имам близки, които живеят в квартала около паметника „Кръста”. Пораженията от наводнението на 3 юли там са големи.
Реката сега тече тиха и бистра, но в коритото са изхвърлени всякакви вещи, дори възглавници. По дворовете на къщите на ул. „Ген. Радзишевски” си личи, че тук е имало голямо наводнение. Иначе в границите има дръвчета с плод, а в района зад „Кръста” няма наноси.
Връщайки се обаче обратно, западно от училище „Д-р Петър Берон” ми направи впечатление, че на самия тротоар, близо до контейнер за смет, предприемчив ром е направил площадка за сушене на билки. В момента, когато минахме, две жени буквално метяха асфалта и събираха билките – мащерка. Събираха с леген. Изкупува се по 40 ст. И тези „екологични” билки отиват на пазара, придружени от прахта на улицата /по която минават стотици и хиляди коли/ и от боклуци от близкия контейнер. Ако не вярвате, минете оттам и ще се уверите.
Сега започнаха да цъфтят липите. Заради цвета много наши мургави съграждани кършат цели клони и осакатяват дърветата. Преди година по ул. „Софроний Врачански” имаше много ароматни липи. Но тези хора поголовно ги окършват, а след тях други с метли и чували събират опадалия цвят. Пак за „билки”. В някои градове местните общински управи са издали заповеди, с които се забранява брането на липовия цвят с цел опазване на липите. Тук е мястото не само на Общината и други отговорни институции, но и на еколозите и природозащитниците – да се опазват ценните насаждения и да се контролира изкупуването на билките.

Димитър Спасов,
снимка: архив

Можете да харесате

1 Comment

Add yours
  1. 1
    Благовест Коларов

    Добре е, че г-н Д.Спасов се е сетил да напише тази статия със снимката за сушене на билките. И аз преди 4-5 години исках да напиша, но не бях снимал скандалният начин на сушене на билките от циганите. Това беше на улица над у-ще “Христо Максимов”. На тротоара беше разположен както на снимката жълт кантарион. 2 – 3 кучета блажено се излежаваха отгоре, и циганката обслужваща този бизнес въобще не се притесняваше от тази картинка! Тогава бях почнал да си купувам зимно време от сухата дрога на хапчета на д-р Тошков. Вземах си точно жълт кантарион, изсушен, смлян и таблетиран. Не знам кой го изкупуваше този кантарион, но бях замислил да проследя къде отива, и да го пратя на централната телевизия да го видят всички. За съжаление не намерих време да го направя, но от тогава не съм си купил от хапчетата със суха и смляна билка. Не знам кой е по виновен, дали циганите на които не може да се въздейства или на предприемчивият търговец, който изкупува билките. Но не трябва ние да сме потърпевши, и се заканвам да снимам и да пратя на централната телевизия хората да видят с какво се лекуват.

+ Leave a Comment

*