Зам.-главният прокурор Ася Петрова: „Язовир „Бели Искър” има нужда от незабавно укрепване”

Язовир „Бели Искър“ е в неизправно състояние и следва да се предприемат незабавни укрепителни действия, заяви на пресконференция в края на февруари зам.-главният прокурор Ася Петрова.
Тя съобщи, че общо 205 язовира в страната представляват опасност, а 81 са в предаварийно състояние.
“За ремонта на яз. „Бели Искър“ разпоредихме проверка. Той е от особена важност за София и Софийска област. След изменението в Закона за водите този язовир от 2010 г. е публично-държавна собственост. Повече от 6 години не са предприети действия от областния управител за издаване на акт за публично-държавна собственост“, обясни Петрова.
На 18 януари Върховната административна прокуратура е разпоредила на областния управител предприемането на действия по издаването на акта. Скоро след това, през февруари, такъв акт е издаден.
Столична община, „Софийска вода“ АД, областният управител и премиерът пък отговорили на прокуратурата, че не са отговорният орган за стопанисването на водоема.
В същото време „по отношение на техническото състояние на язовира е установено, че то е неизправно, частично работоспособно. Когато техническото състояние се определя като неизправно, следва да се предприемат незабавни укрепителни действия и ограничения в натоварването“, заяви прокурор Петрова.
Тя допълни, че прокуратурата не е уведомена за конкретно предприети действия по укрепване на язовирната стена и ще продължи да настоява компетентните органи да предприемат такива действия за техническа безопасност на язовирите, включително на яз. „Бели Искър“.
Тези дни стана ясно, че прокуратурата е повдигнала обвинения на бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова за наводнението в с. Бисер преди 5 години, когато при скъсване на стената на местния язовир „Иваново” стана наводнение и загинаха 11 души.
В изпълнение на разпорежданията на Върховната административна прокуратура Държавната агенция за метрологичен и технически надзор e издала предписание язовирите в предаварийно състояние незабавно да бъдат изпразнени, а специално яз. „Бели Искър” да работи постоянно с 1 млн. куб. м свободен обем /както е известно, общият обем на съоръжението е около 14 млн. куб. м/.
Създадена е работна група с участието на представители на министерства, Областна администрация – София, Община Самоков, Столична община и др. Проведен е и експертен научен съвет с представители на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“. Всички проучвания потвърждават, че трябва да се пристъпи към ремонт. Агенцията е изготвила предписание за започване в 3-месечен срок на процедура за инженерингови дейности за извършване на рехабилитация на язовирната стена.
Както „Приятел” вече писа, на пресконференция в Самоков на 22 февруари пък председателят на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването инж. Ганчо Хитров настоя до 20 март Столична община и „Софийска вода” със съдействието на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да приемат един от изработените два варианта за ремонт на стената на яз. „Бели Искър”, до 30 април да се проведе конкурс за избор на изпълнител и още през пролетта да започне дълго очакваният ремонт.
Исканията се поддържат и от Обществения инициативен комитет за неотложен ремонт на стената на яз. „Бели Искър” с председател Иван Терзийски /този комитет е сформиран от населението на самоковското село/.
Ако не се предприемат конкретни действия, от двата комитета заплашват с гражданско неподчинение, блокиране на пътищата към Боровец и протести пред отговорните институции в столицата.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*