Заповядайте в „Хъб-а” – най-новият младежки център в Самоков

Утре – събота, 25 ноември, от 21.30 ч. официално ще бъде открит „Хъб-а” – отворено пространство за фрийлансъри /работещи на свободна практика хора/, за езикови и художествени ателиета, за провеждане на различни форуми, обучения, изложби, концерти и пр. Новият младежки център се намира на втория етаж в сградата на ул. „Асен Карастоянов” № 2 /до редакцията на в. „Приятел” и бивша дискотека „Диамант”/.
В съботното парти ще участват певците Ангел Ковачев, Васето Крумов, Jahmmi Youth, I.M.P, Darkside, Sr. Martini, дори и самият стопанин на „Хъб-а” Георги Николов-Гопето. Вместо пари за вход, Николов приканва посетителите да дарят своя книга – независимо дали е нова или вече прочетена, или пък творба, която силно е въздействала върху читателя и той се надява да въздействатака и на други. Книгите ще бъдат изложени в библиотеката на „Хъб-а” и всеки ще има възможност да ги чете.
„Много мои приятели ще дойдат за откриването. Каня абсолютно всички, които се интересуват що е то „Хъб-а”. В началото ще разказа за предназначението и целите на мястото, а след това ще имаме хубава музика и хубаво време заедно”, сподели за „Приятел” Гопето. Той е инициаторът на идеята и председател на фондация SEED, която ще използва мястото съвместно с Младежкия парламент.

– Георги, какво представлява „Хъб-а”?
– „Хъб-а” е отворено пространство за хора, работещи на свободна практика. Тези хора могат да наемат на символични цени споделено бюро, където да работят. Този тип работна среда става все по-популярен напоследък в големите градове на България.
Мястото ще може да се използва и за обучение, и за културни цели. То може да бъде наемано от неправителствени организации и от бизнеса с цел презентации, тийм билдинг и т. н. Разбира се, ние също ще организираме изяви през уикендите.
Идеята на Hub-A е да бъде алтернативно място в Самоков, в което може да се представят идеи, да се намерят съмишленици за реализирането им и партньори. Hub-A e място, на което можеш да излезеш сам, да си вземеш напитка, да избереш книга от нашата библиотека или да си вземеш лаптопа и да работиш в уютна обстановка.
– Всеки ли може да се възползва от услугите на „Хъб-а”?
– По принцип – да, но желаещите трябва да отговарят на нашите изисквания и да се занимават с младежки дейности. Мястото може да бъде използвано и за културни мероприятия, които имат за цел да създадат платформа или място за местни артисти.
Засега графикът ни е много сложен и той ще бъде координиран от Йоана Механджийска от Младежкия парламент, чиито членове също могат да се събират тук за свои инициативи.
– Сам каза, че Самоков е едно от най-малките места, в които се откриват подобни центрове. Притесняваш ли се от този факт?
– Наистина не знам дали хората ще бъдат много или малко, но вярвам, че ще бъдат достатъчно. Реално „Хъб-а” се пълни още преди да сме го открили, така че мен това не ме плаши. Дал съм си срок от 6 месеца, за да видя какви биха били резултатите от коуъркинга. Нямам съмнения, че Самоков има огромна нужда от останалите дейности, включително и проектите, които ще се развиват тук, и те ще бъдат прегърнати от младежта. Идеята като цяло е, че това изначално е офис и на мен не ми коства абсолютно нищо да пробвам дали може да е офис и на други хора. Мястото е достатъчно голямо, за да си направя този експеримент.
– Какво трябва да знаем за фрийлансърите и какво – те за вас?
– Фрийлансърите си идват с интелекта и лаптопа. Обикновено това са хора, които работят с имейли, правят презентации, графики, занимават се с дизайн, фотография и пр. „Хъб-а” им предлага необходимото офис оборудване, за да се чувстват комфортно.
– Какво е предимството на този тип работа спрямо обикновения офис или дом?
– В „Хъб-а” могат да се срещнат хора, които работят в различни области, но имат допирни точки. „Хъб-а” разширява капацитета от контакти с активни хора, които работят в различни сфери. Живеем във време, в което нещата се допълват взаимно, а не се изключват, и би било полезно да се запознаеш с активни млади хора. Винаги е предизвикателство и е интересно да се направи обща инициатива или да се развие обща идея.
В коуъркингите, които съм обикалял, докато правех проучване как стават нещата, се запознах с много хора. Например с графична дизайнерка на бТВ, на която именно телевизията й плаща таксата, за да работи там. Запознах се с хора от неправителствена организация, работеща с Община Габрово, и за нула време влязох в контакт с тамошната община. Запознах се и с адвокат, който ми обясни юридически как трябва да станат нещата… И всичко това само за един ден!
Изключително е вдъхновяващо, когато си около активни хора и гледаш как те работят – тогава сякаш и ти ставаш по-активен.
– Какви инициативи предвиждате до края на годината?
– Очакваме Крис Захариев, който ще направи премиера на филма „Изгуби се нарочно”. Мария Стоилова, която също е част от нашия екип, ще води на символични цени алтернативни уроци по английски през почивните дни, а ще има и художествени ателиета. Ние също ще организираме разнообразни дейности – вечер на настолните игри; предколедно парти на 23 декември и др.
– Как се чувстваш на прага на осъществяването на това смело начинание?
– Ако ми беше задал въпроса 10 часа по-рано, може би щях да отговоря по-уклончиво. Но в момента съм окуражен, защото откакто публикувах съобщение във фейсбук, много приятели, не само от Самоков, ми писаха. Те се радват на инициативата и наистина оценяват идеята. Друг въпрос е, че често ми се е случвало да чувам добри идеи и да виждам лошо реализиране. Надявам се с подкрепата на Младежкия парламент всичко да бъде наред.

Георги Николов очаква с нетърпение на откриването, а и в следващите дни, всеки любопитен гражданин. „Прегръщаме всякакви пилотни и нестандартни идеи за мястото. Отворени сме за предизвикателства, защото целия „Хъб” е едно голямо предизвикателство”, завърши той.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*