Започва процедура за отнемане на лиценза на ЧЕЗ

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви на 15 март, че започва процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ.
Така на практика се изпълнява и едно от основните искания на протестиращите граждани през февруари и март, останали възмутени от прекомерно високите и непосилни сметки за ток.
Както се знае, ЧЕЗ разпределя тока в Западна България, включително в Самоков и района. В нашия град също се състояха протестни митинги и шествия срещу високите цени на тока, срещу монополите, корупцията, беднотията и лошото управление.
Още при началната проверка на Върховната административна прокуратура в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ били установени масови нарушения на периода на отчитане на електроенергията. Според Цацаров комисията не е реагирала на нито един от случаите, въпреки масовите оплаквания на граждани.
В следствие на резултатите Върховната административна прокуратура е отправила две предложения до комисията. Първото е да осъществят административно-наказателни процедури по налагане на имуществени санкции за всеки отделен случай на констатирано нарушение, а второто е да започне процедура по отнемане лиценза на ЧЕЗ.
Впечатление на прокурори и данъчни направили и множество разходи, безкритично одобрявани от държавната комисия. “Това, което се налага като извод е, че в много случаи ДКЕВР е действала не като регулатор, а като регистратор”, заяви Цацаров.
„Резултатите от проверките, които се извършват на края на веригата на електропреносната мрежа, а именно в ЕРП-тата, в един момент могат да ни насочат обратно към регулативния орган, т. е. към самата ДКЕВР”, допълни главният прокурор.
При евентуално отнемане на лицензията на ЧЕЗ /което според запознати би продължило около месец/ ще бъде назначен служебен оператор, като това може да бъде и държавна фирма.
Новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев пък междувременно предложи да бъде направен международен одит на сметките за ток, за да се види защо са толкова високи. Въз основа на резултатите след това ще се прецени как те могат да бъдат променени.
Министърът дори е предложил да се обособи отделно Министерство на енергетиката, но това в близко време няма как да стане, тъй като за подобен акт е необходимо одобрение на Народното събрание, а то, както се знае, сега е разпуснато.
Междувременно ЧЕЗ съобщи, че от 10 на 20 работни дни се удължава периодът за редовно безлихвено плащане на сметките за битовите клиенти. Като част от пакета мерки за облекчаване на битовите клиенти компанията предлага и възможност за разсрочване на плащането на сметките за срок от 6 месеца и 10 % първоначална вноска при сметки над 100 лв. За всички сметки до 100 лв. се предлага разсрочване на две равни вноски от по 50 %. За периодите на договореното разсрочване няма да се спира подаването на електроенергия, допълниха от фирмата.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*