Започва работа по нови проекти

Общината спечели финансиране по ОП „Развитие на човешките ресурси”, операция „Независим живот”. Заедно с още 15 общини Самоков ще участва в преразпределението на неусвоени по програмата средства. Общият размер на финансирането е 375 хил. лв. Тези пари ще бъдат използвани за удовлетворяване на нужди на т. нар. уязвими групи хора.
Предоставянето на социални услуги в домашна среда е насочено към хора с увреждания и самотно живеещи възрастни, които не могат сами да се обслужват. Подобни дейности не са новост за общината ни. От местната администрация уточниха, че отпусканите сега средства ще бъдат разпределени между хората, наети за предоставяне на услуги на правоимащите.
Междувременно Общината кандидатства по програма „УРБАКТ 2014–2020”, приоритетна ос „Промотиране на интегрирано и устойчиво градско развитие”. Целта е да бъде постигнато развитие чрез споделяне на добри практики, експертиза и помощ при използване на интегрирани планове. Община Самоков кандидатства за финансиране чрез приетата през м. г. Програма за развитие на туризма.
Водещ партньор по проекта е Община Арона в Испания. Другите партньори са още една община от Испания – Марбела, както и Люблин от Полша, Задар от Хърватия, Евора, Термоли и Форли от Италия и Алитус от Литва. Общият бюджет на първия етап от проекта е 148 хил. лв. Идеята е да се съберат общини с различна степен на развитие на икономиката и да се използва опита в развитието на туризма на водещия партньор. Арона, с помощта на ЮНЕСКО, е от първите общини, внедрила „Отговорен за биоразнообразието туризъм”. Проектът предвижда да се проведат срещи с партньорите, да се окаже помощ при реализирането на публично-частни партньорства и експертна подкрепа за реклама на местните дейности и привличане на туристи.
Практическата работа по първия етап ще започне през октомри и трябва да приключи през април 2017 г. Община Самоков предвижда да изработи и план за действие с инициативи в сферата на инфраструктурата, с който да кандидатства за втория етап, когато ще се пристъпи към конкретна работа.
ОДЗ „Звънче”, ЦДГ „Пролет” и сдружение „Реформи и развитие” /Румяна Цолова/ пък са спечелили проект „Учим заедно и успяваме”, с който са кандидатствали като партньори по ОП „Наука и образование за интегриран растеж”. Идеята е в детските градини малчуганите да бъдат специално подпомагани, за да развиват способностите си. Предвижда се да се закупят материали и пособия за 43 хил. лв. Общата стойността на проекта е 138 хил. лв., като 34 хил. лв. от тях ще се изразходват за организиране на изяви с децата и родителите. Предвидени са допълнителни възнаграждения на експерти и проподаватели, които ще бъдат ангажирани в извънкласните дейности.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*