„Златна лира” за Борис Стрински на концерт на млади музиканти

Дългогодишният диригент на хора на ветераните туристи при дружество „Рилски турист”, композитор и доайен на туристическата песен в страната ни Борис Стрински, който, живот и здраве, през август т. г. ще навърши 90 години, е удостоен със „Златна лира” от Съюза на музикалните и танцови дейци.
Високата награда бе връчена на маестрото от председателя на съюза Станислав Почекански на концерт на възпитаници на софийското средно музикално училище „Любомир Пипков” на 17 май в читалище-паметник „Отец Паисий”.
Почекански приветства от сърце почетния гражданин на Самоков, а Стрински топло благодари на ръководството на съюза и на учениците, които оставиха отлично впечатление както със своето пораснало майсторство, така и с прекрасното си поведение на сцената.
Христо Атанасов, Али Мохамед, Петромир Цанев представиха поотделно и в група възможностите на тромпета, цугтромбона, тубата и валдхорната /последният инструмент, както е известно, е символ на пощенските служби по света/, като изпълниха творби на Корели, Марчело, Бах, Вебер, Римски-Корсаков, Лебедев и други забележителни композитори. Много добре се изяви и друг ученик на Почекански – Борис Радев от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” в Русе, пристигнал от далечния град специално за концерта.
Ст. Почекански запозна публиката с историята на отделните инструменти, а младите изпълнители демонстрираха големите им възможности, като представиха творби от различни стилове и епохи. На рояла акомпанираше Антоанета Балабанова. 
Изявата премина под надслов „Разнообразие”, но „з”-то младите инструменталисти бяха превърнали в „с”, като по такъв начин подчертаваха, че в случая става въпрос за т. нар. брас инструменти.
Малобройната, но изключително отзивчива публика посрещна с овации и с възгласи „Браво” отделните изпълнения на младите таланти. „Техните инструменти са не медни, а медени”, заслужено похвали възпитаниците си и самият Почекански.
Наистина може само да се съжалява, че малцита присъстваха на този своеобразен музикален празник. От името на читалището Ралица Стоянова приветства сърдечно младите изпълнители, подари им разкошна кошница с цветя и ги покани и друг път да гостуват на самоковска сцена.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*