Ива Дамянова: “Татко винаги е сверявал часовника си със световни имена”

Един от най-ранните ми спомени с баща ми Александър Дамянов е от времето, когато китарата му беше по-голяма от мен. Още от тогава вкъщи се слушаше джаз музика. Татко ни пускаше записи на музиканти – George Duke, Hearbie Hancock, Brecker Brothers, Stevie Wonder и много други. Баща ми често пътуваше и винаги се връщаше с плочи на световно известни изпълнители, които тогава са били забранени в България. Има богата колекция от плочи, която и досега се пази. Когато се прибираше от чужбина, за мен и сестра ми това беше истинско щастие, нямахме търпение. Веднага започвахме да правим песни – да ни каже хармонията, да поставим бек вокалите, а аз и сестра ми си разделяхме песента и тя ставаше дует…
Пееше се от сутрин до вечер. За баща ни инструментът винаги е бил на първо място. И двете свирехме. Аз на пиано, а сестра ми Яна на цигулка, по-късно и на пиано. Никога баща ни не ни караше да свирим насила – ние искахме, а той много ни помагаше.Още тогава ни е казвал много ценни неща, свързани с музиката, и чак сега разбираме колко прав е бил.
Винаги е „сверявал часовника” си с изявени световни имена в джаз музиката, дори е имал шанса да е на една сцена с някои от тях. Гордеем се, че баща ни е един от наи-добрите китаристи в България, признат и в света.
За неговите успехи днес ми напомнят колегите му, които не пропускат шанса да ми разкажат истории с него и да го похвалят. Всички те са щастливи да видят, че ние продължаваме семейната традиция.
А ние сме много щастливи, че участвахме в концерта по случай 70-годишнината от раждането на нашия баща Александър Дамянов. За нас баща ни винаги е бил идол и фактор в музиката. Човек, който е допринесъл много за нашата музикална култура и вкус. Затова сме му много благодарни.

Ива Дамянова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*