Избраха Самоков за домакин на „Евро 2014” по крос кънтри

Владимир Георгиев /вдясно/ подписва договора в присъствието на /отляво на дясно/: Кристиан Милц, генерален директор на ЕА, Ханс-Йорг Вирц, президент на ЕА, и Добромир Карамаринов
Снимка: БФЛА

Съветът на Европейската атлетика /ЕА/ единодушно утвърди кандидатурата на Българската федерация лека атлетика /БФЛА/ и Община Самоков за домакинство на европейското първенство по крос кънтри през следващата година. Решението бе взето на 4 май, по време на 137-ото заседание на Съвета на ЕА в Берлин. Делегацията на комитета по кандидатурата на града ни бе представена от кмета Владимир Георгиев, президента на БФЛА Добромир Карамаринов, шефа на „Рилски атлет” Славейко Гергинов, главния треньор в клуба Костадин Чифлиджанов, международния секретар на федерацията Галя Пухалева и координатора Антон Бонов.

Малко след приемане на кандидатурата бе подписан и официалният договор между Европейската атлетика в лицето на президента й Ханс-Йорг Вирц, родната федерация и нашата Община.

Европейското първенство по крос кънтри ще се проведе през декември 2014 г. в м. Широката поляна край Боровец. Надбягванията, в които ще участват повече от 600 атлети в няколко възрастови групи, ще бъдат на рекордно висока надморска височина – 1300 метра.

За първи път в страната ни ще се организира атлетическо събитие от подобен ранг. Състезанието е от четирите най-големи прояви на ЕА, сред които са европейското първенство на открито, европейското първенство в зала, европейско отборно първенство – „Суперлига”.

„Спечелената кандидатура на първенство от европейско ниво е поредното признание за нашата федерация. Хората са ни поставили отлична оценка и ни оказват голямо доверие. За първи път в България ще има състезание от такъв ранг и мащаб. Европейското първенство по крос кънтри е една от най-важните прояви на Европейската атлетика въобще и ние ще се постараем да я проведем на най-високо равнище”, коментира със задоволство Д. Карамаринов.

 

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*