Изложба-базар събира средства за апаратура и за център за грижи

На изложба сме се събрали на 11 август във фоайето на обновената художествена галерия – чули сме за проявата, прочели сме за нея във вестника или нета, или пък сме поканени от близки. Предварителна нагласа няма – не знаем какво ще видим, но искаме да уважим организаторите – сдружението на жените с онкологични заболявания “Сили имам да се боря”, и водени, да си признаем, от скъпите спомена за Ирина, отишла си без време. Дни след това пък не ни напуска вълнението от видяното, чутото, споделеното там…
Жените от сдружението, техни приятели и познати са сътворили и дарили картини, фотоси, картички и такива невероятни сувенири, че на човек му трябва доста време да отдели, докато реши кое от тях да купи или пък просто да пусне в прозрачните “урни” определена сума. Изложбата е и базар, а целта на организаторите е повече от хуманна – да се съберат средства за апарат за лимфен дренаж, както и да се подкрепи откриването на мобилен център за палиативни грижи в помощ на нуждаещи се, заболели от най-коварната болест.
За тази идея на доскорошната председателка на сдружението Ирина Симитчиева разказва дъщеря й Анита, едва удържайки напиращи сълзи, каквито личат и в очите на повечето от присъстващите. Разбираемо е – почти всеки от нас е загубил близък, покосен от трудно лечимото заболяване…
Дъщерите на Ирина – Анита и Елица, както и жените от сдружението от Самоков и Ихтиман твърдо са решили да продължат благородното начинание – да помагат на хора, нуждаещи се от внимание, от обич, от добра дума, за да намират те сили да се борят за живота си. Защото след изписването си от болница човек има най-много нужда от подкрепа – физическа и психическа, за да устои, да получи втори шанс.
Подобни центрове за палиативна грижа засега има в други страни, но създаването на такъв център и тук, при нас, както и твърдото намерение на членовете на сдружението центърът да започне работа скоро, още до месец-два, ще бъдат неоценимо признание за съпричастността на ближните към нуждаещите се.
Когато в името на благородна кауза действат заедно институции и хора – най-важният фактор за осъществяването на една идея, ефектът наистина е голям. Убедеността на Анита в това се потвърди и от участието в изявата на много ръководители на града ни и обществени деятели. Лично кметът Владимир Георгиев след прочувственото си слово дари сума, като същевременно поиска, макар и посмъртно, прошка от Ирина заради първоначалното си съмнение във възможностите на създаденото преди 6 години сдружение.
За подкрепата на благородното начинание на организаторите говорят не само събраните средства, многобройните присъстващи и участници в изложбата, но и откликът след предаване по канал “Рила” – минути след излъченото медицинска сестра се обажда, че е готова да помага безвъзмездно.
Незаменимо е чувството, че ще успееш да повдигнеш духа на нуждаещия се с навреме подадена ръка…

Надка Вардарова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*