Изложба за сложната работа на реставратора бе открита в галерията

Във фоайето на Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев” на 6 ноември бе открита изложба под надслов „Реставрация 2015”. Проявата бе част от двудневната национална конференция „Форум Реставрация 2015”, която продължи и на 7 ноември.
„Хляб ще има за всички вас, стига да убедим ръководните органи в необходимостта от финансиране на отговорната дейност на реставраторите”, каза при откриването на изложбата директорът на Историческия музей в града ни Веселин Хаджиангелов.
Председателят на секция „Реставрация” в Съюза на българските художници Стефко Аенски благодари на домакините и изрази удовлетворението си, че самоковската културна общественост ще има възможността да се запознае отблизо с работата на реставраторите.
Доц. Стефан Белишки, председател на Асоциацията на реставраторите в България, пък изрази удовлетворение от присъствието на много студенти и млади специалисти.
Признание бе изразено към уредниците в музея и галерията Невена Митрева и Радослав Генев, както и към Румяна Дечева, реставратор в Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” към СУ „Св. Климент Охридски”, за всеотдайната им професионална работа при подготовката на изложбата.
Общо 40 постери показват сложната и прецизна работа на реставраторите, дали нов живот на уникални културни ценности в Рилския и Преображенския манастир, в Банско и Боянската църква, на магистрала „Струма” и др. Още снимки показват антични мозайки и Мадарският конник преди и след реставрацията.
След откриването на изложбата бе даден и коктейл.
По-рано на 6 ноември се състоя и самата конференция. Научни доклади представиха последните постижения в областта на реставрацията. Чрез дискусии бе обменен ценен опит.
През втория ден от форума участниците разгледаха паметници на културата в Самоков и посетиха възстановения комплекс Цари мали град край Белчин.
Конференцията бе организирана от Асоциацията на реставраторите в България, Историческия музей в Самоков и секция „Реставрация” в СБХ.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*