Изрисувана класна стая ще посрещне първите първолаци в СОУ „Отец Паисий”

Малки художници от школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” и техния ръководител Иван Шуманов към читалище „Младост” се погрижиха за уютната атмосфера в стаята, която ще посрещне първите в историята на СОУ „Отец Паисий” първокласници. Младите творци украсиха една от стените в обзаведената с нови чинове и маси стая с голяма тематична рисунка.
„Идеята е да създадем добро настроение на децата и да допринесем за възпитанието им в патриотичен дух. Рисунките с мотиви от народното творчество и рилски пейзажи не са произволни, защото освен английски език и информационни технологии в часовете по задължителна и свободно избираема подготовка, малките ученици ще изучават и хореография”, коментира директорката на училището Лиляна Минкова, сама участничка в танцова фолклорна група.
Художествените придобивки на школото всъщност са две. Тази, която ще бъде по-видима за всички, се намира на стълбището между втория и третия етаж. „Учениците от гимназиалния етап ще имат по-голяма възможност да се любуват на творбата, тъй като предимно те учат на горните етажи”, разясни Минкова. Директорката добави, че се надява рисунките да породят идеи и вдъхновение у подрастващите и те да бъдат горди, че са част от училището, от Самоков и България.
Двата своеобразни стенописа се появиха на бял свят само за един месец – юли, изпод въображението и сръчните ръце на Благовест Ракитов, Велислава Вълева, Габриела Буранова, Даяна Йорданова, Денис Данев, Ивето и Лия Боневи, Кристиян Христофоров, Норман Гълъбов, Светлана Симеонова и ръководителя им Ив. Шуманов.
„Докато рисувахме, все си мислехме как ще изглеждат завършените творби”, споделиха участници в начинанието. А отделните компоненти са наистина колоритни – деца и възрастни в народни носии, изпълнители на музикални инструменти, планински пейзажи, книги, средства за пътуване и комуникация…
Това не са първи подобни изяви на Шуманов и възпитаниците му. Те вече са оставили дълготрайни красиви отпечатъци в НУ „Станислав Доспевски”, ПГ „Константин Фотинов” и ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”. Тяхно дело е и рисунката на пожарна кола върху фасадата на гаража на огнебореца Илиян Атанасов в кв. „Възраждане”.
„Възлагаме големи надежди на пилотния ни първи клас и се надявам с помощта на класната ръководителка Ани Аврамова-Шейнова да го превърнем в елитен”, заключи Л. Минкова.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*