Ирена Коцева бе избрана за председател на Общинския съвет

Водачът на листата с общински съветници на ГЕРБ Ирена Коцева бе избрана за председател на Общинския съвет на тържествената учредителна сесия на съвета, състояла се на 8 ноември в читалище-паметник “Отец Паисий”.
За Ирена Коцева гласуваха 16 души, а за нейния опонент Стоян Пашов – представител на сдружение “Самоковци за Самоков” – 12.
Общинските съветници са общо 29, но един от избраните – д-р Красимира Ковачка от ЛИДЕР, не положи клетва и не участва в гласуването.
Силвия Стойчева, общински съветник и председател на Общинския съвет на БСП, изрази подкрепата на социалистите за предложението на “Самоковци за Самоков” ръководството на съвета да се поеме от Стоян Пашов, тъй като, по думите й, Пашов е представител на гражданско сдружение и така гражданите ще имат повече влияние при решаване на проблемите на Самоков и общината.
При вота г-н Пашов получи 12 гласа, колкото са общо общинските съветници от БСП /7/ и от “Самоковци за Самоков” /5/.
Други изказвания нямаше, но очевидно останалите съветници – от ГЕРБ /7/, ДПС-Евророма /4/, ЛИДЕР, Българска социалдемокрация и “Бъдеще за Самоков” бяха подкрепили с общо 16 гласа кандидатурата на г-жа Коцева.
Междувременно новият кмет на общината Владимир Георгиев /БСП/, новоизбраните общински съветници и кметове на 12-те по-големи села в района положиха клетва и подписаха клетвени декларации.
Кметът Владимир Георгиев благодари на всички, уважили празничното събитие, и на гласувалите за него, но същевременно увери присъстващите, че ще работи за всички избиратели и всички жители на общината.
Подобни уверения даде и председателката на съвета Ирена Коцева. Тя благодари за доверието и изрази признание специално към досегашната ръководителка на местния парламент Лиляна Янкова, която й е помогнала много, за да навлезе в същността на работата.
Ирена Коцева е директор на ОУ “Митрополит Авксентий Велешки”. Тя има опит и като общинар. През последните четири години бе общински съветник, зам.-председател на съвета и ръководител на постоянната комисия по образование и култура.
В началото на сесията областният управител Красимир Живков честити религиозния и народен празник Архангеловден на присъстващите и пожела на народните избраници ползотворна работа. В залата бяха внесени родният трикольор, знамето на Европейския съюз и флагът на Самоков. Тържествено прозвуча “Мила Родино”.
Председателят на Общинската избирателна комисия Пламен Механджийски връчи удостоверенията на избраните кметове и общински съветници. В състава на групата съветници от БСП се включи и инж. Христо Ярловски на мястото на новоизбрания кмет Вл. Георгиев. Като доайен на местните парламентаристи г-н Ярловски ръководи втората част на сесията.
Читалище-паметник “Отец Паисий” едва побра всички граждани, желаещи да присъстват на събитието, което бе почетено и от двама народни представители – Цветан Сичанов и Кирил Добрев.
Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*