Искат да закриват Пожарната в Боровец; Общината и хотелиерите протестират

Снимка: архив

„Считаме, че закриването на районните служби за пожарна безопасност и защита на населението в Пампорово и Боровец ще компрометира както ефективното изпълнение на превантивната дейност, така и на пожарогасителните дейности на територията” се изтъква в писмо на кметовете на Чепеларе и Самоков Славка Чакърова и Владимир Георгиев, на Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово” АД и Благовестка Томова, председател на Съюза на хотелиерите и собствениците в Боровец.
Поводът са огласени в медии информации за предстоящо закриване на пожарните в националните курорти Боровец и Пампорово.
Документът е изпратен до министрите на вътрешните работи и на туризма, както и до група народни представители, сред които и самоковците Валентин Милушев и Радослав Стойчев.
В писмото се изтъква безпокойството на местната власт и бизнеса от информациите за предстоящо закриване на двете пожарни служби. Подчертава се, че при подобно окончателно решение ще се затрудни навременното реагиране при пожар, спасяването на хора и имущество, оказването на първа помощ на пострадалите, както и транспортирането им до лечебните заведения.
Според публикациите причина за предстоящото закриване на пожарните служби в двата курорта е наредба на МВР от 2015 г., според която всеки екип трябва да бъде съставен от поне трима пожарникари, а щатът, за да се изпълни това изискване, е недостатъчен. Изпълнението на изискванията е отложено с две години.
Авторите на писмото смятат обаче, че „структурна промяна в броя, състава и районите на действие на районните служби за пожарна безопасност и защита на населението следва да бъде извършена след задълбочен анализ на дейността на районните служби, тяхната натовареност и спецификите на районите, които обслужват”.
В документа се добавя, че тези райони са почти изцяло горски територии, а терените са планински и посещавани от много туристи през цялата година. В Боровец и Пампорово работят по няколко десетки хотели, които ако в близост няма разположени оборудвани пожарни коли, са обречени на значителен риск, тъй като придвижването до тях на огнеборците, особено през зимата, може да отнеме половин или дори цял час. Много важно е и осигуряването на пожарна безопасност на лифтовете. Отделно от всичко друго службата в Боровец осигурява обслужването в противопожарно отношение и на три села от Самоковска община – Радуил, Марица и Гуцал, които са отдалечени на повече от 20 км от града и са разположени в планински райони.
„…закриването на двете секции ще обрече хиляди туристи и жители на ненужен риск”, категорични са подписалите писмото. Те припомнят, че приходите от данъци в държавния бюджет от двата курорта са значителни.
В документа се настоява да се състои широко обществено обсъждане по проблема с оглед предотвратяването на негативни последици.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*