И в Говедарци почетоха 2 юни /снимки/

В читалище “Христо Ботев” в Говедарци на 1 юни вечерта почетоха своя патрон и загиналите за освобождението на България. Ангел Шуманов, Иван Иванов, Любчо Спасов, Нели Попова и Севделина Костова рецитираха стихове на големия поет. И петимата са възпитаници на клуб “Слово” с ръководител Зорница Петрова към ОУ Димчо Дебелянов” в селото, но в момента са вече гимназиални ученици в Самоков.
Прозвуча „Мила Родино”. В залата бе подреден и изложбен кът с книги на Ботев, а над него бе поставен ликът на националния ни герой. Музикалното оформление пък бе дело на Георги Шуманов.
Накрая всички се стекоха на площада, за да видят и оригиналната заря.
Броени дни по-рано – на 25 май, в селото имаше и голям концерт по случай 85-годишнината на читалището. Домакините получиха поздравителен адрес и плакет от общинската управа. С цветя се отчетоха лично народната представителка Ирена Коцева и кметът на Самоковска община Владимир Георгиев. Присъстваха и заместник-кметовете на общината Радослав Стойчев и Васил Сайменов, общински съветници, кметът на Говедарци Бойчо Шуманов, кметове и читалищни дейци от съседни села.
Тогава се изявиха женската и мъжката певческа група с ръководители Даниела Георгиева и Спас Джамбазки, младежкият танцов състав с ръководител Николай Борисов, детският танцов състав с ръководител Екатерина Ковачева, трио “Китка”. Направиха впечатление малките Алис Тасева и Калоян Шуманов, а дългогодишният читалищен деец Върбан Игнатов рецитира “Елегия” на Ботев /Игнатов е известен сред съселяните си, а и сред други хора, с познаването в детайли на всички стихове на поета-революционер/. С гайда и тамбура пък зарадваха посетителите Апостол Георгиев и Вели Чаушев. Женската певческа група почете паметта на Кремена Станчева, като изпълни нейната песен “Мома иде от горица”. Тържеството също завърши със заря, а прозвуча и „На многая лета”.
На читалищния юбилей бе посветен и организираният през май в селото турнир по шахмат. Победители станаха Иван Шуманов /над 30 г./, Христо Бързанов /20-30 г./, Емил Стамов, Калоян Шуманов и Даниел Дарков при по-малките.
85-годишнината на читалището ще бъде ознаменувана до края на годината с уреждане на етнографска сбирка, премиера на театрална постановка и издаване на книга за Говедарци.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*