И ний сме дали нещо на света!…

В стола на Общината на 7 декември хората с увреждания отбелязаха своя международен празник – 3 декември.
Тези хора намират сила и воля, за да живеят. Поддържат духа си с желанието да бъдат като другите. Общинската организация е позразделение на съюза в България и на Европейския съюз на инвалидите.
С водосвет и благословия зарадва присъстващите отец Михаил Колев от църквата „Въведение Богородично”. Председателката на Общинския съвет Ирена Коцева, зам.-кметът Васил Сайменов и директорът на общинската дирекция „Социално подпомагане” Иван Карагеоргиев поздравиха събралите се и им пожелаха здраве, сили и дълголетие.
„Нашето общество ви е длъжник. Само който е видял, преживял болката в живота, може да го оцени. Ние в Общината сме отворени за вашите проблеми и работим в тази посока. Нека Бог да ви води”, каза в приветствието си г-жа Коцева.
Председателят на общинската организация инж. Боньо Тодоров сподели, че местните хора с увреждания са членове на съюза от 2005 г. Първият офис е бил в сградата на фирма „Автостарт”, а през 2009 г. тогавашният кмет Ангел Николов е предоставил на инвалидите помещение в сградата на поликлиниката. Членове на организацията са вече 490 души, като за 460 от тях са осигурени по 44 лв. годишна помощ /по чл. 63, поясни Тодоров/.
Към организацията е създадена певческа група „Еделвайс”. Честват се тържествено рождени и имени дни, различни годишнини, празници. Редовните сбирки са в петък. Често хората с увреждания ходят и на излети и екскурзии. Благодарение на фирма „Самел-90” наскоро са посетили Ягодинската пещера и пещерата Дяволското гърло в Родопите, за което са искрено признателни.
Най-възрастният член на организацията е 100-годишната Мария Попхристова, а най-младият – 19-годишен младеж. „Армията” на инвалидите се увеличава.
Певческата група е участвала във фестивали и се е връщала с награди. Някои от жените пък спортуват в клуб „Аполон”.
„Еделвайс” под умелото ръководство на акордеониста Иван Машов и на Вера Радева изпълни няколко песни и развесели присъстващите. Водещата Радка Хаджилазова вмъкваше красиви стихове между песните. Г-жа Радева с усмивка и жар водеше групата и сама остана доволна от своите певци.
Със сатирични творби пък се изяви Стойчо Караиванов.
Присъстващите аплодираха и изпълненията на Лиляна Ярева, Васил Димитров и Радка Хаджилазова във веселата сценка „Зет на къща”.
Накрая имаше танци, извиха се и хора.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*