И пътищата са важни, но нека се видят и автобусите…

Покрай трагедията при Своге явно се налага да се направи по-обстоен преглед не само на пътищата /за много от тях се знае, че не са добри/, но и на автобусите, които се движат в Самоковско. Може би ръководителите на Общината не ползват автобусен превоз до София и за селата и нямат представа в какво състояние са транспортните средства.
Наистина има и автобуси, които отговарят на изискванията, но други… пази, Боже! За поставянето на колани да не говорим. Дори вратите на някои автобуси не могат да се отварят отвътре, а шофьорът трябва да слезе, за да отвори отвън. В много автобуси е задушно, мръсно. Често в София дори съм чувала пътници да питат: „Тази кола ще стигне ли до Самоков?…”
Наскоро пък, на 26 август, ето какво прочетох във фейсбук: „Едвам оцеляхме в този микробус, който ни транспортира от Самоков до София. Няма въздух, без климатик, горещината и задухът бяха адски. Почти оживели, слязохме на Окръжна и побегнахме вир вода, като след маратон, облени в собствен сос, обезводнени и бесни на системата, че позволява това да се случва… Маршрутка по линия Самоков – София, в която няма отварящи се прозорци, а само заключени люкове на тавана. Пътуваща топлинна газова камера…”
Публикувана бе и снимка на въпросното превозно средство. Но ако е само то такова, с мед да го помажеш…
Просто срам да те хване! А претендираме да сме туристически град…
Ако не комфорт, поне сигурност е нужна при движението по пътищата – и за жителите на общината, и за многобройните ни гости от страната и чужбина. Доколкото знам, наскоро предстои провеждането на нов конкурс за транспортните услуги в общината. Препоръчвам на ръководителите и на служителите, които ще се занимават с конкурса, да обърнат специално внимание на състоянието на автобусите на фирмите, които ще кандидатстват за превоз на пътници.

З. Иванова

Можете да харесате